Papageno Radio
- hirdetés -
Színház José Cura, Eötvös Péter és a magyar színházi élet krémje – júniusi...

José Cura, Eötvös Péter és a magyar színházi élet krémje – júniusi fesztiválajánló

Alig kezdődik a hivatalos nyár, azonnal indul a nyári fesztiválszezon. Ajánlónkban igyekeztünk a legszélesebb területről válogatni, hogy minden olvasónk megtalálja az érdeklődésének megfelelő eseményt!

Budapesti Nyári Fesztivál

- hirdetés -

Három hónapon át tart a főváros legnagyobb összművészeti fesztiválja, amely mintegy százhúsz produkciót, továbbá ingyenes családi rendezvényeket kínál öt helyszínen minden korosztálynak. Júniusban színházi, klasszikus zenei és táncos különlegességek is várják az érdeklődőket. Idén is izgalmas vidéki és határon túli előadásokat láthatnak a Városmajori Színházi Szemlén, de popzenei koncertekre is sor kerül. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nem lesz hiány nagyszabású eseményekben. A hagyományos Duna Karnevál Gála színes forgataga a kultúrák párbeszédét és az eleven folklórt állítja középpontjába 200 külföldi és 200 magyar táncos fellépő által. Különlegességnek ígérkezik a Bartók & Folk című kompozíció, amelyben a Szent Efrém Férfikar is közreműködik. A világ egyik legnagyobb technikai virtuozitással és egyedülálló improvizációs készséggel játszó hegedű- és brácsaművésze, Nigel Kennedy is itt ad koncertet. Kennedy bátran ötvözi a klasszikus és a kortárs komolyzenét, nem nélkülözi a show elemeit sem, amivel új látogatókat nyer a koncerttermeknek. A fesztivál keretében utoljára kerül színre a hazai operatörténet egyik mérföldkövének számító, Kovalik Balázs rendezte Turandot Rálik Szilviával a címszerepben, Kalafot pedig José Cura formálja meg, aki nemrég írt alá egy három évre szóló megállapodás a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel. „A zene kaland”, hirdeti a Nemzeti Filharmonikusok új évada, akik a fesztivál állandó fellépőjeként Goldmark és Muszorgszkij egy-egy darabját hozzák. Adolphe Adam a szigeti fák alatt először látható Giselle című alkotását a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balett Színház társulata adja elő, akik alighanem a nemrég hazánkban járt Mariinszkij Színház előadásával vetekedő produkcióval készülnek.

Budapest két nyári színháza, a városmajori és a margitszigeti mintegy 120 programot kínál több mint 150 ezer vendégnek: igényes előadásokat, bemutatókat, prózát, operát, balettet, komoly- és könnyűzenei koncerteket, gyerekszínházat, ingyenes családi programokat és kiállításokat, neves hazai és külföldi alkotók és előadóművészek közreműködéseivel. Blogunkban a fesztivál alatt az eseménysorozathoz kapcsolódó interjúkat, izgalmas háttéranyagokat, riportokat, képes beszámolókat találhat!

- hirdetés -

BUDAPEST, JÚNIUS 1.–SZEPTEMBER 7.
szabadter.hu

Ide kapcsolódik:
Budapesti Nyári Fesztivál 2019 - különszám

2. Nyárköszöntő Jazz Fesztivál

Nem feltétlenül a jazzre asszociálunk a Dürer Kert neve hallatán, pedig a Zuglói Önkormányzat és a Dürer közös szervezésű, ingyenes, kétnapos fesztiválja már második alkalommal várja a kerthelyiségbe a jazzistákat. A két nap alatt fellép – többek között – a titokzatostelepesek, a Barabás Lőrinc Quartet, a SoLaTiMusic és Chieli Minucci.

Barabás Lőrinc Quartet – forrás: A38

BUDAPEST, JÚNIUS 5–6.
durerkert.com

Pécsi Országos Színházi Találkozó

Gulyás Gábor filozófus, esztéta és Zalán Tibor költő, író, dramaturg válogatták a POSZT idei versenyprogramját, amelyben 14 előadás szerepel. Duplázik a Katona és a Nemzeti, de a koprodukciós partnereket is számolva 14 határon inneni és túli színház társulata száll versenybe ősbemutatókkal és jól ismert darabok meglepően új olvasatával a díjakért. Természetesen ebben az évben is lesznek szakmai beszélgetések, off programok meghívott színházi előadásokkal, a Nyílt Fórumon pedig új magyar darabokat ismerhetnek meg felolvasó-színházi formában.

Ide kapcsolódik:
POSZT 2019 – különszám

PÉCS, JÚNIUS 6–15.
poszt.hu

Bartók Plusz Operafesztivál

A fesztivál jól bevált programjai mellett az idei év legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi bemutatója ígérkezik, nem kisebb érdeklődés övezi ugyanakkor a negyedik alkalommal meghirdetett operaíró verseny győztes darabját, az osztrák Albin Fries Nora című művét, amely szintén most debütál.

Ide kapcsolódik:
Eötvös Péter darabjának bemutatójával indul a Bartók Plusz Operafesztivál

MISKOLC, JÚNIUS 13–24.
operafesztival.hu

Kolorádó Fesztivál

Vannak kicsi, innovatív, barátságos fesztiválok, amelyek olyanok, mint a nagyon voltak húsz éve. Közülük néhány a képzőművészetnek is teret ad. Az idei Kolorádón Szeri Viktor mutat be performanszt, a Gray Box egy kitalált queer divattervező, Jaqui Taboo munkáit vonultatja föl, Ádám Anna Sorry, Not Sorry címmel pedig képzőművészeti színházat hoz össze a Biblia szexualitásal foglalkozó részleteiből.

Szeri Viktor, Páll Tamás, Muskovics Gyula performansza

BUDAPEST, JÚNIUS 19–22.
kolorado.hu

Rátonyi Róbert Operettfesztivál

A 20. századi zenés színjátszás egyik legjelentősebb művészéről elnevezett fesztiválon négy meghívott színházból három előadás – Kecskemétről az Állami Áruház, a József Attila Színházból a Csókos asszony, Csíkszeredából a Mágnás Miska – érkezik, a Budapesti Operettszínház pedig nagyszabású gálával mutatja meg, miért is hungarikum ez a műfaj.

Állami Áruház – fotó: Kecskeméti Katona József Színház, Walter Péter

VESZPRÉM, JÚNIUS 20–23.
petofiszinhaz.hu

Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiválja

A határon túli magyar kőszínházak és független társulatok közül ebben az évben tucatnyian vesznek részt a fesztiválon versenyelőadással, ezek túlnyomó részével magyarországi közönség csak a magyar-román-ukrán határ közelében levő kisvárosban találkozhat. Idén az eseménysorozat egy hallgatói minifesztivállal bővül, a szórakoztató műfajt pedig magyar színházak vendégprodukciói képviselik.

Három nővér – fotó: gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, Bartalis Előd1

KISVÁRDA, JÚNIUS 21–29.
kisvarda.szinhaz.hu

Régi Zenei Napok Fesztivál

Az idei évben harmadik alkalommal, ismét páratlan kurzus- és koncertkínálattal kerül megrendezésre a váci fesztivál. Az eseményen részt vevő professzorok között ott találjuk – többek között – Lax Évát, Bernhard Forckot, Nicholas Parle-t és Vashegyi Györgyöt is.

Ide kapcsolódik:
Meghirdették a 35. váci Régi Zenei Napok mesterkurzusait

VÁC, JÚNIUS 29.–JÚLIUS 6.
regizeneinapok.hu

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.