Papageno Radio
Intermezzo Közel 13 millió forintot adtak Beethoven hajfürtjéért

Közel 13 millió forintot adtak Beethoven hajfürtjéért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A londoni Sotheby’s legutóbbi árverésén Beethoven egy ősz hajfürtje is kalapács alá került. 12-15 ezer fontra (4,3-5,4 millió forint) taksálták előzetesen, végül 35 ezer fontért (13,6 millió forint) kelt el.

A selyemszalaggal összefogott ősz hajfürtöt 1826-ban kapta Anton Halm zongoraművész. Az ovális képkeretben őrzött Beethoven-ereklye hátoldalán egy 1900 körüli felirat tanúsítja, hogy Julius Epstein professzor tulajdonát képezte a hajfürt, amit tanárától, Anton Halmtól kapott, majd egy jótékonysági lottóra ajánlotta fel, ahol azt Halm visszanyerte.

Beethoven hajfürtje – forrás: Sotheby’s

Anton Halm zongorista és zeneszerző jól ismerte Beethovent, 1815-ben találkoztak először. 1826-ban elkészítette a Nagy fúga négykezes átiratát, a hajfürtöt ekkoriban kaphatta. Halm a zeneszerző életrajzírójának, A. W. Thayernek mesélte el, hogy megkérte Karl Holzot, hogy feleségének szerezzen egy Beethoven-hajfürtöt. Az ajándék meg is érkezett néhány nappal később, de mint kiderült, az kecskeszőr volt. Amikor Halm befejezte az átiratot, a kész mű mellett az álhajat is odaadta a zeneszerzőnek. Beethoven dühös volt, hogy így átverték a barátját, ezért azonnal ő maga vágott le egy darabot a hajából. A komponista azonban nem volt megelégedve Halm átiratával, és op. 134 számmal elkészítette saját, ma is játszott verzióját.

Ide kapcsolódik:
Még vizsgálják, hogy tényleg Leonardo da Vinci hajfürtjét állították-e ki Firenzében

(Via Sotheby’s)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X