Papageno Radio
Intermezzo Már csak néhány napig látható a budapesti Michelangelo-kiállítás

Már csak néhány napig látható a budapesti Michelangelo-kiállítás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Június 30-ig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-kiállítása, melynek látogatóit a hétvégén hosszabb nyitvatartással, este nyolcig várják.

A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosítottak.

A Szépművészeti Múzeum közleménye emlékeztet: a nagyszabású kiállításra – amelyet eddig több mint kilencvenezren tekintettek meg – Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba.

Ide kapcsolódik:
Michelangelo két hónapig rejtőzködött egy templom alagsorában, közben telerajzolta a falat

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte; Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást. Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya került: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig – áll a kiállítás ajánlójában.

A Szépművészeti közönsége a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül képet alkothat Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról – hangsúlyozza a múzeum közleménye.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X