Papageno Radio
Intermezzo Megmentett műkincseket mutat be a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása

Megmentett műkincseket mutat be a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Huszonegy frissen végzett restaurátor hallgató mintegy harminc munkáját – a többi között a Szépművészeti Múzeum 1500 körülre datált, nagyméretű freskóit és az Esterházy-kincsárba tartozó, drágakövekkel díszített pallost – vonultatja fel a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kő/Papír/Freskó – Megmentett műkincsek 2019 című, június 21-étől látható kiállítása.

Mint a megnyitó előtt tartott sajtóbejáráson elhangzott, az idei tárlat címe a restaurátorok által használt anyagok sokféleségére utal.

A diplomázó szakemberek emellett még üveggel, porcelánnal, ezüsttel, mészkővel, celluloiddal, papírmaséval, acéllal, temperával, csonttal, akrilfestékkel, korallal, selyembársonnyal, kovácsoltvassal, farostlemezzel, rozmáragyarral és különféle drágakövekkel dolgoztak még, s azok mind felfedezhetőek a kiállítótérben.

Ide kapcsolódik:
Mit rejt a restaurátor számára a 19. század egyik legnépszerűbb tárgya, a fotóalbum?

Zsámbéki Anna, a tárlat kurátora a kiállított tárgyakról közölte: a közönség egyebek mellett egy könyvkötőmester által készített glóbuszasztalt, kortárs grafikát, festett cégért és egy 129 elemből összeállított kovácsoltvas lámpaszerkezetet is láthat.

Ide kapcsolódik:
Csokikamera, lakkozott camembert és 4000 Kelvin – a Ludwig Múzeum restaurátorműhelyében jártunk

Zsámbéki Anna azt is hangsúlyozta: a kiállítás a felfedezésről, megismerésről szól. “Láttatja, hogy a restaurátorok nem csupán művészek, hanem jó kezű szakiparosok” – fogalmazott, majd kitért rá: egyre fontosabb, hogy tudományos ismeretanyag is társul “az amúgy magas színvonalon kivitelezett munkákhoz”.

Szólt arról is, hogy a műtárgyakon végzett beavatkozások nem lehetnek ötletszerűek, a kreativitásra való igényt a tervezésbe, a kísérletezésbe kell átirányítani.

Az MTI-hez eljuttatott írásos összegzés szerint a tárlat hagyománya, hogy a kiállított tárgyak mellett elhelyezett ismertető tablók végigkísérik a látogatót a restaurálás teljes folyamatán. A kiállítás szeptember elsejéig látogatható az MNM Pulszky-termében.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X