Papageno Radio
Intermezzo Nyugat, zene és képzőművészet az Ádám Jenő Zeneiskola Dísztermében

Nyugat, zene és képzőművészet az Ádám Jenő Zeneiskola Dísztermében

Egy kórusmű ősbemutatójával és a Nyugat-ciklus verseire készített illusztrációk tárlatával emlékeznek a Nyugat folyóirat megszületésének jubileumára június 15-én a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola Dísztermében, este 18 órától.

2018-ban ünnepeltük a magyar irodalomtörténet, különösen a 20. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású nyomtatványának, a Nyugat című folyóirat megszületésének 110. évfordulóját (bár az első szám a rajta szereplő dátummal szemben már 1907 karácsonyán megjelent). A többnyire kéthetente megjelenő újságban a korszak legnevesebb alkotói publikáltak, de teret kaptak a fiatal, feltörekvő tehetségek is, ezzel számos irodalmár pályája indulhatott el. A lap készítői a kor és Európa szellemiségének megfelelően nyitottak voltak mindenre (az avantgárd irányzaton kívül), és a legkülönfélébb minőségi írásokat jelentették meg. Az újság harminchárom éves története négy korszakra osztható, melyből az első az alapítástól az I. világháborúig tartott.

„Ezt az irodalomtörténeti kincset kapcsoltam össze a magyar kultúra egy másik kiemelkedő értékével, a kórusénekléssel – nyilatkozta Rick Róbert, a kórusmű szerzője.

– Az újságban szereplő írások sokszínűsége remek lehetőséget adott a változatos megzenésítésre. A Nyugat korszakai szerint tervezett vegyeskari sorozat első része az »Első korszak« (1908–1914) költőinek műveiből válogatva formál egységet. A szerzők és művek megválasztásánál külön hangsúlyt fektettem az első megjelenésekre és azoknak a szerzőknek a verseire, akiknek életműve korai haláluk miatt nem teljesedhetett ki, így ma kevéssé ismert egy nem irodalommal foglalkozó ember számára.”

La Caffettiera Stioppeta

A sorozat zenei forma tekintetében leginkább a prelűd ciklusok vagy moment-musicaux-k jegyeit viseli, vagyis minden vers, minden kórusmű egy külön hangulatot, külön karaktert jelenít meg, ezzel is lehetőséget adva a kórusoknak, hogy tudásuk és lelkiségük legjavát mutathassák meg a közönségnek.

Contrapunto Kamarakórus

Az ingyenes koncerten a Nyugat-ciklushoz tartozó tizenegy tételen kívül megszólnak más, Rick Róbert által írt kórusdarabok, 20. századi és kortárs magyar komponisták vegyeskari alkotásai a La Caffettiera Stioppéta (vez.: Murányi Eszter), az Ardito Voice Projekt, és a Contrapunto Kamarakórus (vez.: Jakobey Márton) tolmácsolásában. Elhangzik még a hangulatában és zenei elbeszélésében hasonló Rick: Szonáta, Szilágyi Orsolya (basszusklarinét) és Rick Róbert (zongora) előadásában.

A zenei eseményhez egy tárlat is kapcsolódik: Maksi Mónika, egy fiatal képzőművész a Nyugat-ciklus verseire készített akvarelleket és grafikákat, melyekből a koncerten kiállítás tekinthető meg.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!