Papageno Radio
Intermezzo Petőfi Sándor költeményeinek új lengyel fordításait mutatták be Varsóban

Petőfi Sándor költeményeinek új lengyel fordításait mutatták be Varsóban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Petőfi Sándor költeményeiből összeállított, Lant és kard című lengyel válogatást mutattak be június 27-én Varsóban, egy új lengyelországi magyar könyvsorozat első köteteként. 

A varsói magyar nagykövetségen megtartott rendezvényen részt vett Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki – utalva az utóbbi években megvalósított több nagyszabású lengyel-magyar kulturális projektre – úgy látta: ezek tanúskodnak a lengyel-magyar közelségről, a kulturális és társadalmi kapcsolatok intenzitásáról.

Az igényes kiadású, több mint hatvan magyar romantika kori festmény reprodukciójával ellátott Petőfi-válogatást a Nemzeti Kulturális Alap és a lengyel kulturális tárca támogatásával adták ki a krakkói Bialy Kruk kiadónál. A kötet összeállítója és fordítója Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, irodalomtörténész-professzor, aki a Petőfi pályáját bemutató előszót, valamint a költő lengyelországi fogadtatásáról szóló zárótanulmányt is írta a könyvhez.

Előszavában Jerzy Snopek kiemelte: Petőfi a kortársai, valamint a mai ember számára is

„egy eleven jelkép és egy mítosz egyaránt”.

„Meghökkentő, hogy annyi költő, a kevésbé jelentősektől kezdve a jelesekig, Petőfit a lant és a kard jelképével összefüggő eszmék tökéletes megtestesítőjeként méltatta”  – írja a műfordító.


A bemutatón Kovács István történész, író, diplomata Petőfi és a szabadságharcos magyar seregek lengyel vezére, Józef Bem kapcsolatáról tartott előadást. A rendezvényen elhangzott: a Petőfi-kötettel indul a Magyar Sorozat nevű ciklus a Bialy Kruk kiadónál, melynek célja „a két testvérnemzet történelmének, kultúrájának és hagyományának ismertetése”.

Ide kapcsolódik:
Petőfi mindent megtett, hogy élőben láthassa Liszt Ferencet koncertezni

A Magyar Sorozat keretében 2020 végéig még öt könyv kiadását tervezik, köztük szerepel egy Petőfi-életrajz Jerzy Snopek tollából, továbbá egy-egy válogatás Pilinszky János prózáiból és Kányádi Sándor költeményeiből. A sorozat része a lengyelországi Waclaw Felczak Intézet támogatásával kiadandó, Kovács István által megírt, a lengyel-magyar kapcsolatok több mint ezer éves történetét feldolgozó terjedelmes, hiánypótló monográfia is.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X