Papageno Radio
Intermezzo Rangos impresszionista kiállítás nyílt Moszkvában

Rangos impresszionista kiállítás nyílt Moszkvában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legjelentősebb impresszionista festők műveit felvonultató kiállítás nyílt a héten Moszkvában.

Az egyik legnagyobb orosz műgyűjtő, Szergej Scsukin (1854-1936) kollekcióját bemutató tárlaton szeptember közepéig Monet, Cézanne, Gauguin, Matisse és Picasso műveit tekintheti meg a közönség. A gyűjteményt a szovjet állam annak idején több jelentős múzeum között osztotta fel.

Az orosz elnök június 20-án támogatásáról biztosította azt a Marija Losaktól, a Puskin Múzeum igazgatójától származó kezdeményezést, hogy a Scsukin család egykori moszkvai kúriájában emlékházat alakítsanak ki. Az ingatlant jelenleg a védelmi tárca használja.

Textilgyárosként szerzett jövedelme jelentős részét Szergej Scsukin a még kevésbé ismert új francia képzőművészeti alkotások vásárlására áldozta: 1895 és 1914 között gyakran megfordult Párizsban, ahol mintegy 250 korabeli festményt vásárolt meg, köztük 8 Cézanne-, 16 Derain-, 16 Gauguin-, 38 Matisse-, 13 Monet- és több mint ötven Picasso-képet.

Scsukin gyűjteménye – forrás: ph.asiatatler.com

A műgyűjteményt az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után államosították, Scsukin pedig elhagyta Oroszországot. A festmények az 1920-as évek végén a Modern Nyugati Művészet Állami Múzeumába kerültek, majd a második világháború után, 1948-ban a moszkvai Puskin Múzeum és a szentpétervári Ermitázs raktáraiba, ahonnan csak az 1960-as években kerülhettek ki újra a nagyközönség elé.

(Via MTI)

Promóció

X
X