Papageno Radio
Intermezzo Visszavonul a koncertélettől a 90 éves Bernard Haitink

Visszavonul a koncertélettől a 90 éves Bernard Haitink

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 90 esztendős holland karmester a Volkskrant című lapnak adott nyilatkozatában jelentette be, hogy Amszterdamban június 15-én áll utoljára színpadra, a karmesteri pályától pedig szeptemberben, a svájci Luzernben búcsúzik.

A holland maestro 65 éve áll különböző zenekarok élén. A közelmúltban bejelentette, hogy nyári kötelezettségei után alkotói szabadságra vonul, azonban most úgy döntött, végleg búcsút mond a koncertezésnek.

90 éves vagyok. Amikor azt mondom, hogy szabadságra megyek, tulajdonképpen csak nem szeretném kimondani, hogy befejezem… de az igazság az, hogy nem fogok tovább vezényelni.

Mielőtt karmesteri pálcát ragadott volna, hegedűn és oboán játszott különböző holland zenekarokban. 1954-ben debütált dirigensként, majd 1961-től 1988-ig volt a Concertgebouw vezető karmestere.

Hollandián kívül is jelentős pozíciókat töltött be: 1967-1979 között a Londoni Filharmonikusok vezető karmestere, 1987-től 2002-ig pedig a Royal Opera House zeneigazgatója volt.

Bernard Haitink nem csupán az egyik legfoglalkoztatottabb karmester, de a megújulás szimbóluma is. Nagy érdeklődést mutat a diákok iránt, akik részt vesznek a mesterkurzusain, és számos fiatal zenész karrierjének előmozdításában játszott jelentős szerepet.

(Via Slipped Disc, Papageno)

Promóció

Stream és színház

X
X