Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Diplomakiállítás helyett kihalás-performansszal tiltakozott egy dán divattervező

Diplomakiállítás helyett kihalás-performansszal tiltakozott egy dán divattervező

„Egy halott bolygón divat sincs” – jelentette ki Laura Kraup Frandsen, a Royal College of Art divattervezés szakos diákja, aki túlfogyasztás elleni tiltakozásának hangot adva megtagadta, hogy fizikai kollekciót mutasson be a diplomakiállításán.

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, ha az egész világ úgy élne, mint hazánk lakossága, akkor is több mint kettő Földre lenne szükségünk – írja a  WWF.

A női divatra szakosodott Laura egy, a tanulmányait összegző ruhakollekció helyett „kihalás-performanszt” mutatott be a diplomakiállításán. Ebben húsz társa volt a segítségére, akik mind a saját ruháikban játszották el halálukat a környezeti krízisben megsemmisült bolygón. Laura azt reméli, hogy bojkottjával felhívja a figyelmet az egyre érezhetőbb környezeti problémákra, és egyben arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy támogassák a boycottfashion mozgalmat, amely arra kéri a fogyasztókat, hogy mostantól egy évig ne vásároljanak új ruhákat.

- hirdetés -

Tiltakozás a túlfogyasztás ellen – forrás: dezeen.com, fotó: Daniel Sims

„A performanszban éles vizuális kontrasztot hoztunk létre a padlón fekvő „halottak” és a rajtuk sétáló modellek között, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy az emberek szembesüljenek azzal a valósággal, amihez fogyasztói magatartásunk vezetett” – magyarázta nem mindennapi diplomakiállításának célját Laura Kraup Frandsen.

A halálba fogyasztjuk a bolygónkat és ezzel saját magunkat is. Már rengeteg ruhánk van, nincs szükségünk még többre.

Az elkövetkezendő 30 évben ötven százalékkal több élelmiszert kell termelnünk, hogy mindenkinek jusson étel a világon, ezzel egyidőben pedig meg fogjuk tapasztalni a termőföldek teljes megsemmisülését.

Ide kapcsolódik:
Környezettudatosságért kampányol egy svéd koncertterem

„Hogy is lehetne tehát indokolt a földterületek használata annak érdekében, hogy még több gyapotot és pamutot termeljünk étel helyett, és milyen jogon szennyezzük tovább a levegőt meg a vizeket, hogy még több poliésztert állítsunk elő? – tette fel a kérdést a tervező.

A bolygó túlterhelése a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséhez vezetett, és mára többek között olyan problémákat okoz, mint a vízhiány, talajerózió, levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás. Ezek pedig fokozzák az extrém időjárási körülményeket, az aszályokat, árvizeket és tűzvészeket. Mindezek pedig további feszültségeket és konfliktusokat váltanak ki, és súlyosbítják a globális egyenlőtlenséget – írja a National Geographic.

A globális divatipar a levegőbe kerülő káros anyagok összességének 10 százalékáért felelős, és több energiát fogyaszt, mint a légiközlekedési és a hajózási ágazat együttvéve. 

A performansz mellett Laura Kraup Frandsen összegyűjtötte az egyetemen az elmúlt két-három hónapban felhalmozódó textilhulladékot is, amelyet „EZ NEM SZEMÉT” felirattal látott el.

Laura Kraup Frandsen divatbolykottja – forrás: dezeen.com, fotó: Daniel Sims

Laura fizikai kollekció nélküli bemutatója mindemellett válaszként született az egyetem ezévi diplomamunka-témájára is, melynek az „Egyidejűleg”, címet adták. Ennek kapcsán az oktatók arra kérték a végzősöket, hogy munkájukban helyezzék központba a divatipar bolygóra és emberiségre gyakorolt hatását.

„Divattervezőként nem elkészíteni egy kollekciót egyáltalán nem volt egyszerű döntés. Folyamatosan ár ellenében úsztam, amelyben több harcot meg kellett vívnom – legfőképp saját magammal” – tette hozzá.

Más diákok a biotechnológián alapuló anyagok fejlesztésére, vagy a régi, eldobott anyagok és tárgyak újrahasznosítására összpontosítottak.

Zöld újítások, fejlesztések a Művészetek Völgyében is!

Az elmúlt években számos korszerűsítés történt a fesztiválon a környezet megóvása érdekében, 2019-ben pedig újabb fejlesztések segítik a tovább zöldülést.

– Bevezetésre kerül az újrapohár rendszer, amivel akár a fesztiválokon keletkező hulladék 50%-a megelőzhető.

– A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak.

–  A hulladékot szétválogatják, hogy minél nagyobb részét lehessen komposztálni vagy újrahasznosítani.

– Idén még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára.

– A Völgy udvaraiban, programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG és az EIT Climate-Kic, workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet, és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni.

– Megújult a fesztivál mobil alkalmazása, a nyomtatott műsorfüzet már teljesen kiváltható a használatával.

– Vigántpetenden továbbra is ingyenes a parkolás, a cél az autómentes fesztiválozás. Ennek érdekében a települések között közlekedő Csigabuszok idén még sűrűbben járnak. Hogy mikor épp merre, az követhető a Művészetek Völgye mobilappal.

(Via Dezeen)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X