Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elkezdték Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményének restaurálását

Elkezdték Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményének restaurálását

Operation Night Watch projektnéven júliusban megkezdődtek az amszterdami Rijksmuseum tulajdonában lévő kép helyreállítási munkálatai.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Kövesse nyomon élőben Rembrandt Éjjeli őrjáratának restaurálását!

- hirdetés -

„Olyan ez, mint egy katonai akció megtervezése” – mondta Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója, hiszen a restaurálás megkezdése komoly előkészületeket és hosszas tervezést igényelt. Ez annak is köszönhető, hogy Az Éjjeli őrjárat – mely hasonló népszerűségnek örvend, mint a Mona Lisa – egy hatalmas kép: súlya 337 kilogramm, kiterjedése 363 x 437 centiméter. Egy 12 fős restaurátorcsapat fog dolgozni rajta egy 7 négyzetméteres üvegkamrában, amit kifejezetten erre a célra építettek.

A festmény mozgatása kockázatos vállalkozás, mert nagyon sérülékeny. A múzeum egyik kisfilmjéből azonban kiderül, hogy nem lehetetlen:

Az Éjjeli őrjáratot legutóbb 1975-ben restaurálták, amikor egy holland tanár késsel megrongálta, előtte pedig 1945-46-ban, mivel a második világháború idején el kellett rejteni egy földalatti óvóhelyre.

A kutatók remélik, hogy a mostani beavatkozás – amelyhez ma már megvan a megfelelő technikai apparátus és szakértelem, így valójában a maga nemében az első igazi rekonstrukció, – a festmény alapos vizsgálata révén új információkat is felszínre hoz, talán arról is, hogy milyen előzetes vázlatokat készített, és milyen változtatásokat hajtott végre Rembrandt az alkotás során.

Ezen az oldalon számos információt találunk, hozzájárulhatunk akár a felújítási költségekhez is, és online is figyelhetjük a kép restaurálását.

(Via Index.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.