Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Érintetlen római kori hajóroncsot találtak Ciprus közelében

Érintetlen római kori hajóroncsot találtak Ciprus közelében

A hajó még mindig tele van amforákkal, amik bizonyíthatják Ciprus egykori fontos szerepét a tengeri kereskedelemben.

- hirdetés -

Ciprusi vizeken süllyedt el az a nagy rakománnyal terhelt római hajó, melynek roncsai évszázadok óta érintetlenül feküdtek a tengerfenéken egészen addig, amég két búvár meg nem találta a közelmúltban. Az utóbbi évekbók több fontos hajóroncs-felfedezés hírét is hallhattuk, melyek közt e legújabb különösképpen fontos, mivel az az első jó állapotú római hajó, amit Ciprusnál felfedeztek.

- hirdetés -

A két görög búvár a sziget keleti részén egy Protaras nevű üdülővárosból indulva lelte meg a hajót. Rögtön bejelentették felfedezésüket a sziget régészeti minisztériumának, amely hamarosan gondoskodott arról, hogy elkezdődhessenek a helyszíni vizsgálatok.

Protaras – forrás: In-Cyprus.com

A felfedezés is mutatja, hogy Ciprus valaha igen fontos szerepet töltött be a Földközi-tengeren áthaladó kereskedelemben, és a történelem során épp emiatt sokan szerették volna birtokolni a területet. A szigetet stratégiai helyzete tette tehát kívánatosság az ókori világ hatalmainak, többek között a perzsáknak és később a Ptolemaida-dinasztiának is. Ciprus egészen addig virágzott, amég fenn tudta tartani jelentőségét a régió tengeri kereskedelmi hálózatában.

Ide kapcsolódik:
Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt ókori görög hajókat

A hajótörés okairól nem sok részlet derült ki, viszont a hajótest még mindig tele van amforákkal, amiket például olaj és bor tárolására használtak az ókorban. A vizsgálatok még folynak, a kutatók a szerencsétlenül járt hajórészt kezdték el először szemügyre venni. Úgy vélik, a leletnek köszönhetően minden bizonnyal több fontos információ is napvilágra kerülhet az ókori világ kereskedelmi viszonyait illetően.

(Via Smithsonian.com)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.