Papageno Radio
Intermezzo Felavatták Simándy József szobrát Szegeden

Felavatták Simándy József szobrát Szegeden

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Felavatták Simándy József operaénekes bronz mellszobrát, Kelemen Kristóf alkotását Szegeden a Dóm tér Nemzeti Pantheonjában július 26-án, a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója alkalmából.

Simándy József az 1945/1946-os évadban Vaszy Viktor hívására érkezett a Tisza-parti városba a Szegedi Nemzeti Színház kórusába. Magánénekesként a Carmen Don Joséjának szerepében léphetett először színpadra 1946-ban.

Simándy József szobra Szegeden – forrás: MTI

1959-ben Erkel Ferenc Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok, a címszerepben az operaénekessel. Simándy József 1978 nyaráig a fesztivál 41 előadásban játszott főszerepet. Emlékét a többi közt a kétévente megrendezett, a nevét viselő országos énekverseny őrzi Szegeden.

Ide kapcsolódik:
Augusztusban Szegeden ad koncertet Plácido Domingo

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója felidézte, hogy először 1951-ben, még egyetemi hallgatóként találkozott Simándy Józseffel, akivel később a Szegedi Szabadtéri Játékok sok előadásán dolgoztak közösen.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Európa egyik fontos kulturális eseménye, melyről nem lehet beszélni az azt megteremtő művészek, köztük Simándy József nélkül, akinek neve hosszú évekig egybeforrt a fesztivállal – mondta a rendező.

Szinetár Miklós hangsúlyozta, hogy Simándy József egyszerre volt európai polgár és mélyen magyar, egyaránt felejthetetlen alakításokat nyújtott a világ operairodalmának főszerepeiben és Erkel Ferenc Bánk bánjának címszerepében is.

Promóció

Stream és színház

X
X