Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Földalatti templom után kutatnak Oroszország legrégebbi városában

Földalatti templom után kutatnak Oroszország legrégebbi városában

A kutatók Derbent egyik titokzatos földalatti építményét vizsgálták, amely szorosan kapcsolódik a 3. században emelt citadellához, de 11 méterrel a felszín alatt található – olvasható a National Geographic oldalán.

- hirdetés -

A mai Dagesztánban található Derbent Oroszország legdélibb és egyben legrégebbi városa. Már az ókor óta a Kaukázus kapujaként ismerik, és ötezer éves építményeket is feltártak itt. A tenger és a hegyek közt terül el, várfalait ezerötszáz éven keresztül használták, tovább, mint a világ bármely más erődítményét. Az évszázadok során különböző népektől különböző neveket kapott, de mindegyikben szerepelt a „kapu” szó.

- hirdetés -

A citadellához tartozó különös, kereszt formájú földalatti építmény eredeti funkcióját sokáig sem sikerült feltárni, mivel a fellegvár UNESCO világörökségi helyszínnek számít, így a környéken nem lehet ásatásokat végezni. Az orosz Nemzeti Tudományos és Mérnöki Egyetem csapata szerint a rejtett épület egy zoroasztrista templom lehetett – írja a Live Science.

Oroszország területéről eddig huszonnyolc helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint huszonhárom további helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

A kutatók két hónapon át gyűjtöttek adatokat, és arra jutottak, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben az épület nem egy víztározó volt. Bár a 17-18. században valóban tarthattak benne vizet, eredetileg templomnak készülhetett.

zoroasztrizmus vagy egyéb nevein: zoroasztrianizmusmazdaizmus, a világ egyik legrégebbi, máig létező vallása, amely az Iráni-felföldön keletkezett. A mazdaizmus ősi iráni vallás, amely később összeolvadt Zarathustra (görög változatban Zoroaszter) próféta tanításaival.

Natalia Polukhina, a csapat tagja szerint eleve furcsa az elképzelés, hogy a struktúra egy tartály, hiszen nem lett volna sok értelme a környék legmagasabb hegyén, a felszínen kialakítani egy tárolót. A templom egy része eredetileg kétség kívül a talaj felett magasodott, és csak később pusztult el. A szakértők valóban találtak egy víztartályt az erődben, de azt eleve süllyesztve hozták létre.

A kutatók következő célja, hogy további elemzések után megalkossák az építmény 3D modelljét.

(Via National Geographic)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.