Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kezdődik a 12. Armel Operafesztivál

Kezdődik a 12. Armel Operafesztivál

Öt egymást követő estén, öt különleges bemutatót láthat a közönség a Müpában, és Bécsben a MuTh-ban az Armel Operafesztiválon 2019. július 2-től 6-ig: világsztár rendezők formabontó alkotásai, egyedi hangzás és szenvedélyes történetek.   

- hirdetés -

Magyarországon először az Armelen vendégszerepel az Izlandi Operaház társulata. Előadásukban a Brothers című opera látható a fesztivál nyitónapján a Müpában, melyet a világhírű Kasper Holten rendezett.

- hirdetés -

Mély és súlyos morális kérdések merülnek fel a történetben: van-e határa az élethez való ragaszkodásnak? Megbocsátható-e az önvédelemből elkövetett gyilkosság? Kasper Holten a sajátos „északi stílusú” operaesztétika megalapozója, a kuriózumra vágyó operarajongók izgatottan várják az előadást.

Ide kapcsolódik:
Izlandi produkciót hoz Budapestre az idei Armel Operafesztivál

Belgiumból is egy érdekfeszítő produkció érkezik szintén a Müpa Fesztiválszínházba július 3-án. Az Egy eltűnt férfi naplója című művet a nemzetközi elismertségnek örvendő, extra-modern rendezéseiről híres Ivo van Hove vitte színpadra. Nevéhez számos prózai és zenés színházi rendezés kötődik. Dolgozott pl. David Bowie-val a Lazarus című musicalben, és őt kérték fel a West Side Story színrevitelére, amelyet  New Yorkban a Broadway-n mutat be a jövő év februárjában. Az Armelen látható előadás  olyan témákkal foglalkozik, mint a szenvedély, a kirekesztés és az identitás. Mindez  egy őrületes, de viszonzatlan szerelem történetében.

Ide kapcsolódik:
Ivo van Hove, a kísérletező sztárrendező

A zárónapon, július 6-án egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekműve, a Don Giovanni kerül bemutatásra Alföldi Róbert formabontó rendezésében. A bemutató Ecuadorban június 19-én volt hatalmas sikerrel. A hazai bemutató a Müpában lesz, ahol teltházas közönség várja a kitűnő rendező újabb operaelőadását a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, amit Bogányi Tibor vezényel.

További különlegesség, hogy ebben a darabban látható az a három kitűnő énekes, akik a múlt évben az Armel Operaversenyen kapták jutalmul szerepeiket.

A verseny Párizsban volt 2018 áprilisában.

A Don Giovanni előadásáról: fotó: YoSoy Foto, Ecuador

Bécsben július 4-én, és 5-én két magyar produkciót mutat be az Armel: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaró házassága előadást láthat a közönség hazai sztárénekesekkel a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, Medveczky Ádám vezényletével.

Szabó Máté Figaro-rendezése – fotó: Gordon Eszter

Másnap, július 5-én, Dargay Marcell-Horváth Csaba El valahová című előadásának ősbemutatóját tartják a MuTh Színházban a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. Az új művet Monteverdi Tankréd és Klorinda párviadala, valamint Tarr Sándor szövegei alapján készítették a szerzők, amelyben a fizikai színház, a próza, az opera és az egyedi hangszerelésű zene összjátéka teremt új formát a zenés színházi palettán.

További különlegesség, hogy Horváth Csaba ezzel a művel debütál operarendezőként.

A bécsi előadásokra idén is indítanak ingyenes Armel Operabuszt július 4-én, és 5-én 14.00 órakor Budapestről, a Hotel Novotel Alkotás úti parkolójából (Alkotás út 63-65.), amelyet  a belépőjeggyel rendelkező közönség, valamint a sajtó regisztrált képviselői vehetnek igénybe. Az operabuszok az előadások után visszaindulnak Budapestre.

Az ARTE TV a korábbi évek hagyománya szerint idén is egyenes élő adásban közvetíti, és további fél éven át elérhetővé teszi az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert csatornán. 

A felvételeket az M5, a Bartók Rádió, a MÜPA és az ÁSZ BT Outside Broadcast készítik.

Az ARTE Concert weboldalán ez évben is szavazhat a közönség a legjobban tetsző produkcióra július 7-én, reggel 9 óráig. A legtöbb szavazatot kapott előadás ARTE Közönségdíjat kap. A nemzetközi szakmai zsűri július 7-én, délelőtt 11-kor értékeli és díjazza a produkciók és előadók legjobbjait a következő kategóriákban: legjobb előadás, legjobb előadó, ARTE közönségdíj

Élő közvetítés és szavazás: 

Július 2. Brothers – elérhető ide kattintva

Július 3. Egy Eltűnt férfi naplója – elérhető ide kattintva

Július 4. Figaro házassága – elérhető ide kattintva 

Július 5. El valahová – elérhető ide kattintva 

Július 6. Don Giovanni – elérhető ide kattintva 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.