Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kiderült, miért fakult meg Van Gogh híres festménye

Kiderült, miért fakult meg Van Gogh híres festménye

Egy hágai múzeum gondnokát, Jan Traast bízták meg Vincent van Gogh mintegy 200 festményének, köztük a világhírű Napraforgóknak a restaurálásával a két világháború között – olvasható a 24.hu oldalán. A férfi szerepét a van Gogh-festmények hajdani restaurálásában és azok rossz állapotának kialakulásában Ella Hendriks, az amszterdami Van Gogh Múzeum egykori kurátora fedte fel.

- hirdetés -

Jan Traas, aki 1922-ben, húszévesen került a hágai Mesdag Múzeumba gondnokként, eddig ismeretlen volt a művészettörténészek számára, hiszen nem készített feljegyzést munkájáról – minden bizonnyal kevés feladat jutott neki. Végül a múzeum igazgatója azt javasolta, hogy képezzék ki a fiatal férfit reasturátornak, és dolgozzon a van Gogh család festményein. Mivel a Rijksmuseum visszautasította az igazgató képzésre irányuló kérését, így kénytelen volt ő maga órákat adni a gondnoknak, aki 1927-ben megbízást is kapott, hogy a van Gogh-festmények egy részét, köztük a jelenleg az amszterdami Van Gogh Múzeumban lévő Napraforgókat restaurálja.

- hirdetés -

Traas hozzálátott a csendélet teljes helyreállításához, amelynek egyebek között részét képezte a van Gogh által készített keskeny fa toldat eltávolítása, egy új vakkeret hozzáadása, a vászon megerősítése, megtisztítása, retusálása és a lakkozás. De Traas ezen beavatkozása a Napraforgók megsérüléséhez vezetett. A hő és az eljárásba bevont oldószerek a színeket tompíthatják, a dublírozáshoz használt megolvadt ragasztó átszivároghat a vászonba, ezáltal a festmény elsötétedik. Ez lehet a magyarázata annak, miért koptak meg az amszterdami Napraforgók eredeti vibráló színei.

Később Traas fejlesztette tudását és egészen 1962-es nyugdíjazásáig a múzeumban dolgozott. Egyik utolsó munkája Vermeer világhírű képének, a Lány gyöngy fülbevalóval című festményének restaurálása volt. 1961-ben pedig másodszor is restaurálta a Napraforgókat.

Ide kapcsolódik:
Soha többé nem adják kölcsön van Gogh Napraforgóit

Idén a van Gogh Múzeum restaurátorai újabb helyreállító munkákat terveztek, hogy eredeti állapotába állítsák helyre, de az 1927-es és 1961-es restaurálások következményei miatt ez nem volt célszerű. A festménynek csak két részletét rekonstruálták az eredeti állapotoknak megfelelően, hogy megmutathassák, milyenek voltak az eredeti színek.

Ide kapcsolódik:
Restaurálni viszik van Gogh hervadó Napraforgóit

(Via 24.hu)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.