Papageno Radio
Intermezzo Kiderült, miért fakult meg Van Gogh híres festménye

Kiderült, miért fakult meg Van Gogh híres festménye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy hágai múzeum gondnokát, Jan Traast bízták meg Vincent van Gogh mintegy 200 festményének, köztük a világhírű Napraforgóknak a restaurálásával a két világháború között – olvasható a 24.hu oldalán. A férfi szerepét a van Gogh-festmények hajdani restaurálásában és azok rossz állapotának kialakulásában Ella Hendriks, az amszterdami Van Gogh Múzeum egykori kurátora fedte fel.

Jan Traas, aki 1922-ben, húszévesen került a hágai Mesdag Múzeumba gondnokként, eddig ismeretlen volt a művészettörténészek számára, hiszen nem készített feljegyzést munkájáról – minden bizonnyal kevés feladat jutott neki. Végül a múzeum igazgatója azt javasolta, hogy képezzék ki a fiatal férfit reasturátornak, és dolgozzon a van Gogh család festményein. Mivel a Rijksmuseum visszautasította az igazgató képzésre irányuló kérését, így kénytelen volt ő maga órákat adni a gondnoknak, aki 1927-ben megbízást is kapott, hogy a van Gogh-festmények egy részét, köztük a jelenleg az amszterdami Van Gogh Múzeumban lévő Napraforgókat restaurálja.

Traas hozzálátott a csendélet teljes helyreállításához, amelynek egyebek között részét képezte a van Gogh által készített keskeny fa toldat eltávolítása, egy új vakkeret hozzáadása, a vászon megerősítése, megtisztítása, retusálása és a lakkozás. De Traas ezen beavatkozása a Napraforgók megsérüléséhez vezetett. A hő és az eljárásba bevont oldószerek a színeket tompíthatják, a dublírozáshoz használt megolvadt ragasztó átszivároghat a vászonba, ezáltal a festmény elsötétedik. Ez lehet a magyarázata annak, miért koptak meg az amszterdami Napraforgók eredeti vibráló színei.

Később Traas fejlesztette tudását és egészen 1962-es nyugdíjazásáig a múzeumban dolgozott. Egyik utolsó munkája Vermeer világhírű képének, a Lány gyöngy fülbevalóval című festményének restaurálása volt. 1961-ben pedig másodszor is restaurálta a Napraforgókat.

Ide kapcsolódik:
Soha többé nem adják kölcsön van Gogh Napraforgóit

Idén a van Gogh Múzeum restaurátorai újabb helyreállító munkákat terveztek, hogy eredeti állapotába állítsák helyre, de az 1927-es és 1961-es restaurálások következményei miatt ez nem volt célszerű. A festménynek csak két részletét rekonstruálták az eredeti állapotoknak megfelelően, hogy megmutathassák, milyenek voltak az eredeti színek.

Ide kapcsolódik:
Restaurálni viszik van Gogh hervadó Napraforgóit

(Via 24.hu)

Promóció

Stream és színház

X
X