Papageno Radio
Intermezzo Németország visszaad egy nácik által elhurcolt festményt Olaszországnak

Németország visszaad egy nácik által elhurcolt festményt Olaszországnak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Németország visszaadja a firenzei Uffizi képtárnak az a festményt, amelyet a nácik hurcoltak el 1943-bank – írta a BBC hírportálja. A becslések szerint euromilliókat érő alkotás egy német család birtokában van.

Januárban az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azt mondta, erkölcsi kötelessége elősegíteni, hogy a kép visszakerüljön a múzeumba.

Jan van Huysum holland mester (1682-1749) Virágváza című csendéletét először Firenzében állították ki 1824-ben. A németek akkor vitték el, amikor a második világháború idején visszavonultak. Az alkotás 1991-ben, a német újraegyesítés után bukkant fel ismét, de a visszaszerzési kísérletek eddig kudarcba fulladtak.

Jan van Huysum: Virágváza – forrás: pixels.com

A média szerint a meg nem nevezett család kétmillió eurót kért a képért, a német hatóságok pedig a 30 évnél régebbi bűntény elévülése miatt nem avatkoztak be. A német kormány Schmidt felszólítása után kereste meg annak a náci katonának a leszármazottait, aki a festményt elvitte. A hatóság szerint a képet nem szervezett keretek között kobozták el, hanem a katona egyszerűen ellopta. Az ügyvédek szerint ezért a katona nem tekinthető a tulajdonosának, így joga sem volt bárkinek örökül hagyni – írta a Die Zeit német lap. A család ügyvédei szerint azonban a katona egyszerűen megvásárolta a festményt egy piacon, hogy vihessen haza valami ajándékot a feleségének, akinek lebombázták az otthonát. A német kormány és a család közötti egyesség részletei nem ismeretesek.

Ide kapcsolódik:
A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

Az Uffizi szerint a festményt II. Lipót toszkánai nagyherceg vásárolta meg először a 19. század elején. Más holland mesterek műveivel együtt több mint egy évszázadon át volt kiállítva, amíg 1940-ben, Olaszország háborúba lépésekor ki nem menekítették a városból egy közeli faluba. A szövetségesek partra szállása után a visszavonuló németek más festményekkel együtt ezt is magukkal vitték.

A galériában a festményről készült fekete-fehér fotó látható, rajta olaszul, angolul és németül a felirat: ellopták! Az Uffizi német igazgatója arra szólította fel a német kormányt, hogy a nácik által elhurcolt alkotásokra ne alkalmazzák az elévülést, hanem adják vissza „törvényes tulajdonosaiknak”.

(Via MTI)

Promóció

X
X