Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Világverseny Ők a Bartók Világverseny elődöntősei 2019-ben

Ők a Bartók Világverseny elődöntősei 2019-ben

A Zeneakadémia az EMMI támogatásával 2017-ben hívta életre a Bartók Világverseny és Fesztivált, amely a legmagasabb zenei felkészültséget megkövetelő repertoáron túl szerkezetével is újat kíván hozni a hagyományos zenei versenyekhez képest. A rendezvény ötlete 2016-ban, a zeneszerző születésének 135. évfordulóján merült fel, struktúrája pedig a Bartók-életmű legjellemzőbb elemeire: a zongorára, a hegedűre, a kamarazenére és a zeneszerzésre épülve teljesedik ki.

- hirdetés -

Az egyes hangszeres versenyeket kétévente rendezik meg, a köztes években pedig zeneszerzői verseny zajlik, amely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik. Ez a kivételes szerkezet egyszerre alkalmas arra, hogy Bartók műveire irányítsa a felnövekvő zenész generáció legjobb hangszereseinek figyelmét, és arra, hogy fiatal zeneszerzőket inspiráljon új, Bartók szellemében íródó művek létrehozására.

A Bartók Világverseny több mint zenei verseny: tudományos esemény és a széles közönséget megszólító fesztivál is egyben. A hangszeres kategóriák versenyei mellett kétévente tudományos konferenciára is sor kerül a Zenetudományi Intézetben, melynek középpontjában minden alkalommal Bartók áll, olyan tudományos kontextusban, amely a témát mindig aktuálisan, a legújabb hazai és nemzetközi kutatások fényében tudja exponálni.

- hirdetés -

Az idei év szeptemberében a zongora kategória versenye lesz, melynek elődöntőseit már bejelentették.

A 2018-as megmérettetést Dobos Dániel zeneszerző nyerte.

Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Johannes Brahms és Liszt Ferenc művei szerepelnek a zongora világverseny első élő fordulóinak, az elődöntőknek a műsorán. A világ 14 országából érkező fiatal zongoraművészek, akik az előselejtezőn már bizonyították virtuozitásukat, Bartók és Dohnányi zongoradarabjaiból, Brahms balladáiból és Liszt etűdjeiből állíthatják össze legfeljebb 20 perces repertoárjukat. Valamennyien neves zongoraversenyek résztvevői vagy győztesei, felléptek már Európa, Amerika és Ázsia számos koncerttermében, de sokukkal a verseny alatt csak itt, az elődöntőkben találkozhat a közönség, mivel legfeljebb 12-en jutnak tovább a középdöntőkbe.

 

A fellépők sorrendje, így a fordulók végleges műsora is csak szeptember 8-án, a délutáni sorsoláson dől el.

Az elődöntőket a Zeneakadémia Solti termében tartják, a belépés ingyenes. A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

A 12 hölggyel és a 21 úrral találkozhatunk először az elődöntőkben szeptember 9-én és 10-én, köztük szép számmal magyar indulókkal. Ők Balázs Elemér György, Balogh Ádám, Boros Tekla Katinka, Demény Balázs, Gonda Katalin, Horváth Benedek, Kálvin Balázs, Kocsis Krisztián Zoltán, Milisavljevic LauraSas Dániel, Szokolay Ádám Zsolt, Várallyay Simon, Varga Gergő Zoltán.

Minden versenyzővel megismerkedhetnek ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.