Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Római kori színházat tártak fel Egyiptomban

Római kori színházat tártak fel Egyiptomban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy hatalmas római kori település maradványait azonosította egy egyiptomi-lengyel régészcsoport Alexandria óvárosában, melynek egyik házában még egy kivételes állapotú mozaikpadlót is felfedeztek – adta hírül a 24.hu.

Az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára szerint a padló amellett, hogy az érintett házakban élők gazdagságát mutatja, arra is rávilágít, hogy Alexandriában igen népszerűek lehettek a mozaikok. A lelőhelyen a régészek egy kisebb színházat, egy hatalmas fürdőt és 22 előadótermet is feltártak, melyek valószínűleg egy ókori egyetem maradványai.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Falloszt ábrázoló ókori mozaikra bukkantak Törökországban

A Varsói Egyetem régésze és a feltárás vezetője szerint az elmúlt években a környéken több olyan ásatás is zajlott, melyek a római kori Alexandria eddig többnyire ismeretlen épületeire összpontosultak. A korszak épületeiről közismert, hogy gazdagon díszítettek, amit a feltárt mozaikpadló is igazolt, melynek elemei lótuszokat ábrázolnak.

A lengyel régészeti misszió Alexandria óvárosában 1960 óta folytat vizsgálatokat együttműködve az egyiptomi szakemberekkel.

(Via 24.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X