Papageno Radio
Intermezzo Újabb jelentős adományt kapott a párizsi Orsay Múzeum egy amerikai műgyűjtőtől

Újabb jelentős adományt kapott a párizsi Orsay Múzeum egy amerikai műgyűjtőtől

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Újabb festményeket adományozott a párizsi Orsay Múzeumnak egy amerikai műgyűjtő, Marlene Hays, aki 2017-ben elhunyt férjével, Spencerrel együtt már korábban is jelentős értékű műtárgyakat hagyott Franciaországra.

A házaspár 2016-ban már úgy rendelkezett, hogy a párizsi Orsay Múzeumra hagyja 600 darabból álló, 350 millió euró (108 milliárd forint) értékű műgyűjteményét. A késő 19. és kora 20. századi műkincseket az Orsay Múzeum egyik önálló szárnyban helyezi el. A kollekció részét képezi a Nabis francia posztimpresszionista festőcsoport 69 műve.

A házaspár 2013-ban már kölcsönadott 187 festményt a múzeumnak a Francia szenvedély című tárlathoz, majd a 2016. októberben a múzeumnak adományozott hagyatékát most további 106 darabbal egészítette ki Marlene Hays. „Ez az újabb adomány az állam nemzeti gyűjteményét jelentősen gazdagítja” – közölte csütörtökön Franck Riester francia kulturális miniszter.

Az újabb műtárgyak között 40 festmény, 47 rajz és 19 szobor szerepel, köztük tíz Bonnard-festmény, kilenc alkotás Edouard Vuillard-tól, valamint egy-egy mű Robert Delaunay-tól, Henri Matisse-től és Modiglianitól.

Spencer és Marlene csaknem hatvan évet élt házasságban, és autodidakta műgyűjtők voltak. Amikor három évvel ezelőtt a hagyatékukat a párizsi múzeumra hagyták, elmondták: amikor Gainesville texasi kisvárosban felnőttek, elképzelni sem tudtak egy franciaországi látogatást. 1971-ben utaztak először Párizsba, „és akkor kezdődött szerelmi történetük ezzel a csodálatos országgal”.

Marlene és Spencer Hays – fotó: Sophie Crépy, forrás: facebook.com/museedorsay

A gyűjtemény múzeumba kerülésében jelentős szerepe van az intézmény volt igazgatójának, Guy Cogevalnak, aki 2001-ben ismerkedett meg a hozzá hasonlóan a Nabis-festőkért rajongó texasi házaspárral.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X