Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 27 éve 87 ezer dollárért kelt el először John Lennon kézzel írott...

27 éve 87 ezer dollárért kelt el először John Lennon kézzel írott dalszövege

27 évvel ezelőtt, 1992. augusztus 27-én egy aukción 87 ezer dollárt fizettek John Lennon A Day In The Life című, kézzel írott dalszövegéért. A dal 1976-ban a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című legendás albumon jelent meg. Akkoriban a The New York Times úgy írt a szerzeményről, mint Lennon és McCartney egyik legfontosabb műve.

- hirdetés -

A Beatles-dalszövegek általában bizonyos szendvics-metódussal születtek. A dalok nagy részének elejét és a zárlatát Lennon írta, míg Paul töltötte ki a középen tátongó űrt. A Day In The Life ötletének születésekor John otthonában üldögélve olvasta az aznapi sajtót. Ahogy elmesélte, abban a pillanatban három történet körül pörögtek a gondolatai: kettő a hírekből, egy a saját életéből. I read the news today oh boy – énekli a felvételen.

- hirdetés -

Az 1967 január 17-i Daily Mail számának egyik vezető híre a Beatles-fiúk által távolról ismert Tara Browne halála volt, aki sportkocsijával belehajtott egy parkoló járműbe. Browne halálhíre ihlette a szöveg első harmadát. Ezt követi a személyes élmény, reflektálva egy filmre amiben nem sokkal korábban maga Lennon is feltűnt: How i won the war. Ezen a ponton a halálhír és a háború képe egybecsúszik, nehezen kibogozható mire utalgat a szövegrész. A dolog már csak azért is érdekes, mert a fennmaradt kézirat szerint Lennonék nem sokat variáltak, alig található egy-két helyesbítés. Az értelmezési homály feltehetően szándékos.

A dalt ugyanazon Daily Mail-szám egy másik kishíre zárja: 4000 országúti kátyú Lancashireben. Lennont lenyűgözte már pusztán a gondolat, hogy valakiben volt annyi „küldetéstudat”, hogy megszámolja Lancashire összes kátyúját, ezért építette bele a hírt a szövegbe.

A Day In The Life kézirata – forrás: librarius.hu

A Day In The Life mindemellett még annyi droghasználatra, önkívületi állapotra tett direkt utalást is tartogatott, hogy a BBC rövid időn belül le is tiltotta a slágert.

A képen látható kéziratot 1992-ben Mal Evans, a Beatles egyik menedzsere vette meg a Sotheby’s árverésén.

2010-ben ismét elárverezték a kéziratot, akkor 1,2 millió dollárért. Ezzel azóta is tartja a valaha egy Beatles-szövegért fizetett legnagyobb összeg rekordját.

(Via Librarius, Zene.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.