Papageno Radio
Intermezzo A fagottművész, aki belopta magát minden gyermek és felnőtt szívébe - Vajda...

A fagottművész, aki belopta magát minden gyermek és felnőtt szívébe – Vajda József

Vajda József játéka nemcsak a felnőtt közönséget bűvölte el: ő volt az, aki fagottján megszólaltatta Pécsi József Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művének részleteit, miközben a Tévémaci a lefekvéshez készülődött.

Vajda József 1947. augusztus 26-án született Zalaegerszegen. Zenei tanulmányait Pécsen és Budapesten végezte Keszler György és Rudas Imre irányításával. 1970-től 25 évig volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első fagottosa.

Több mint húsz éven keresztül tanított fagottot és kamarazenét a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, emellett éveken keresztül oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarazenei Tanszakának adjunktusaként. Kincses Veronika operaénekesnő volt férje, közös gyermekük, Vajda Gergely karmester, zeneszerző.

A Rádiózenekar Fúvósötösének Vajda József 1975 óta volt tagja, amely együttessel 1979-ben elnyerte a Colmari Nemzetközi Kamarazenei Versenyen első díját.

Vajda József hangszerének bársonyos hangja ismerősen csenghet minden felnőtt és minden gyerek fülében, akik évtizedeken keresztül minden este várták az esti mesét és vele együtt a Tévémacit.

Belopva magát minden gyermek szívébe, ő volt az, aki megszólaltatta Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művének részleteit miközben a Tévémaci a lefekvéshez készülődött.

Számos lemez és CD felvétel fűződik a nevéhez, emellett rendszeresen fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, és tagja volt az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak is. Munkásságáért 1981-ben Liszt-díjjal tüntették ki, majd 1999-ben pedig Lehel György-díjat kapott. 2016-ban, 68 éves korában hunyt el.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!