Papageno Radio
Intermezzo A Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete nagydíját nyerte el Szabó Réka dokumentumfilmje

A Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete nagydíját nyerte el Szabó Réka dokumentumfilmje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés dokumentumfilm nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. Szabó Réka rendező személyesen vette át az elismerést szombaton Locarnóban – írja az Index.hu.


Idén ünnepelte 30. jubileumát Locarnóban a svájci filmkritikus szövetség által szervezett Kritikusok Hete (Semaine de Critique), melyen hét innovatív dokumentumfilmet mutattak be, a nemzetközi zsűri pedig Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotásának ítélte a fődíjat.

Ide kapcsolódik:
A Locarnói Filmfesztiválra kapott meghívást Szabó Réka alkotása

A filmet a szarajevói fesztivál is műsorra tűzi a versenyprogramjába, szeptember 12-én pedig a magyar mozikban is bemutatják.

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. Az előadás azóta is repertoáron van, sőt Bécsben, Szabadkán és Berlinben is játszották. Szabó Réka A létezés eufóriája című egészestés dokumentumfilmje az előadás próbafolyamatát követi végig. Szabó Réka – miközben a kortárs tánc határozta meg az életét – az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, miközben a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc- és színházi életnek.

A Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és rengeteg magánszemély támogatásával készült A létezés eufóriája című film operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

Promóció

X
X