Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Befejezték Mozart félbehagyott c-moll miséjét

Befejezték Mozart félbehagyott c-moll miséjét

A Mozarteum és a kasseli Bärenreiter Kiadó együttműködésében készült el Wolfgang Amadeus Mozart c-moll miséjének új, befejezett kiadása. A darabot 1782-ben írta, egy évvel később a salzburgi Peterskirchében (Szent Péter-apátság temploma) mutatták be, az egyik szólista felesége, Constanze volt.

- hirdetés -

Mozart 1782-ben, házassága alkalmából megfogadta, hogy hálából misét komponál, melyet Salzburgban szeretett volna bemutatni, amikor feleségével együtt meglátogatja apját. A készülő műről először egy 1783. január 4-i levélben tesz említést. A nyári látogatásra magával vitte a félig elkészült mise partitúráját, de október 26-án csak a Kyrie és Gloria tételeket mutatták be a Peterskirchében. Ezeken kívül elkészült a Sanctus és Benedictus, illetve a Credo első két tétele.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A salzburgi Mozart-akadémia tagjává választották Mikusi Balázst

A befejezetlen mű kézirata a Staatsbibliothek zu Berlin (Berlini Állami Könyvtár) gyűjteményében található. A c-moll misét Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum Alapítványának tudományos vezetője mintegy 400 óra munkával rekonstruálta és egészítette ki. A kutató a historikus előadási gyakorlatot vette figyelembe, hogy befejezze a művet, és Mozart más műveit is megvizsgálta a c-moll mise fényében; még a Figaro házasságában is talált útmutatót a vonósokat illetően.

Wolfgang Thein, Ulrich Leisinger és Johannes Honsig-Erlenburg a c-moll miseével – fotó: Wildbild Rohrer

A Salzburgi Ünnepi Játékokon hallhatta a közönség először a c-moll mise új verzióját. A hangversenyen Andrew Manze vezényelte a Camerata Salzburg zenekarát, a salzburgi Bach Kórust, illetve a szólistákat.

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.