Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Harold Prince Broadway-rendező, producer

Elhunyt Harold Prince Broadway-rendező, producer

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Harlod Prince rövid betegség után július 31-én hunyt el Reykjavíkban. Nevéhez olyan világhírű musicalek színpadra állítása fűződik, mint Az Operaház fantomja, a Kabaré, az Evita vagy a Hegedűs a háztetőn. Kilencvenegy éves volt.

„A modern zenés színház gyakorlatilag mindent neki köszönhet” – méltatta Prince munkásságát Andrew Lloyd Webber.

Az angol musicalszerzőn kívül Harold Prince olyan világhírű zeneszerzőkkel és szövegírókkal dolgozott, mint Leonard Bernstein, Jerry Bock, John Kander és Fred Ebb, valamint Stephen Sondheim.

Ide kapcsolódik:
Steven Spielberg rendezi Bernstein West Side Storyjának új filmadaptációját

Kezdetben producerként dolgozott a Broadwayn, olyan musicaleket segített színpadra vinni, mint a West Side Story vagy a Hegedűs a háztetőn. Később lett olyan zenés darabok rendezője, mint a Kabaré, a Sweeny Todd, az Evita és az Operaház fantomja, utóbbiakért elnyerte az amerikai színházi szakma legmagasabb elismerését, a Tony-díjat.

Ide kapcsolódik:
Meghallgatás Alföldi Róbert készülő West Side Story produkciójába

Több mint ötven éven át tartó pályafutása alatt Prince 21 Tony-díjat kapott, köztük két különdíjat, egyiket a Hegedűs a háztetőnért, amikor az 1972-ben a Broadway legtöbbet játszott musicalje lett, a másokat 1974-ben a Candide felújításért. A Kennedy Központ elismerését is elnyerte.

(Via Szoljon)

Promóció

X
X