Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Georgy Tchaidze orosz zongoraművész először lép színpadra Magyarországon

Georgy Tchaidze orosz zongoraművész először lép színpadra Magyarországon

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

A számos nemzetközi díjat nyert fiatal művész a világ legnevesebb koncerttermeinek vendégeként adott emlékezetes hangversenyeket világhírű művészek partnereként. Rachmaninov 2. zongoraversenyét a kanadai National Arts Centre Zenekarral, Pinchas Zuckermannal adta elő, aki így jellemezte őt:

„dícséretes tisztaság… szokatlanul erőteljes, cseppet sem hivalkodó előadás”.

- hirdetés -

Tchaidze először egy kamarakoncerten közreműködik szeptember 1-jén 19.30 órakor a Benczúr Házban, ahol Brahms és Sosztakovics kamaraműveit játssza Miranda Liu hegedűművésszel és Bartosz Koziak gordonkaművésszel.

Georgy Tchaidze

Szeptember 2-án, a fesztivál délutáni koncertjén szólóestet ad 17.00 órakor a Régi Zeneakadémián. Műsoron Beethoven E-dúr szonátája (op. 109), Szkrjabin 5 prelűdje (op.16.) és Schumann fisz-moll szonátája (op. 11) szerepel.

A fesztivál további fellépő művészei: Érdi Tamás, Klenyán Csaba, Bartosz Koziak (PL), Bábel Klára, Győri Noémi, Móré László, Nagy Míra, Soós Máté, a fesztiválalapító Miranda Liu és a most debütáló Central European Strings, amely a feszitvál rezidens együtteseként több koncerten is közreműködik.

A programsorozat Budapest három – a kamarazene szempontjából – emblematikus helyszínén várja a közönséget, a Festetics és a Benczúr Palotákban, valamint a Régi Zeneakadémia kamaratermében.

A The Telegraph a Wigmore Hallban debütáló fiatal orosz zongoristáról írja, hogy Georgy Tchaidze „finom érzékenységgel és tökéletes technikával” rendelkezik. 2009-ben megnyerte a Honens Nemzetközi Zongora Versenyt nagydíját, és azóta Európa, Észak-Amerika és Ázsia számos országában koncertezett, mint például a Berlini Konzerthausban, a torontói Glenn Gould Studióban, az amszterdami Het Concertgebouw-ban, Pekingben a National Center for the Performing Arts-ban, Shanghaiban az Oriental Arts Centre-ben, és New Yorkban a Carnegie Hall Zankel termében. 2015 nyarán Georgy Tchaidze első helyezést ért el a 4. Top of the World Nemzetközi  Zongoraversenyen a norvégiai Tromsoban. Ezt követően felkérték, hogy Sir Schiff Andrást helyettesítse a Lofoten Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon.

Georgy Tchaidze Szentpéterváron született 1988-ban. Hétéves korában kezdett el zongorán és hegedűn játszani. A moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sergey Dorenskynél végezte alaptanulmányait, majd mesterdiplomáját a berlini University of the Arts-ban szerezte meg Prof. Klaus Hellwignél. 2016 szeptembere óta Belgiumban, a Queen Elisabeth Music Chapel művésze Louis Lortie vezetése alatt. Tchaidze egyre nagyobb hírnévre tesz szert, mint zenésztársaival érzékenyen együtt muzsikáló zongorista. Hangversenyturnén vett részt a canadai Cecilia String Quartettel és a nagyra becsült Borodin Quartettel. Legutóbb fellépett a Cleveland Szimfonikus Zenekarral Bramwell Tovey vezetésével, a Forth Worth Szimfonikus Zenekarral Leonard Slatkinnal, a Brüsszeli Filharmónikus Zenekarral Alaksandre Bloch vezetésével, és az elismert Brentano String Kvartettel, valamint Piotr Anderszewskivel, Stephen Kovacevich-csel, Jean-Efflame Bavouzet-vel,, Marc-André Hamelinnel, Nikolai Luganskyval  többek között. Tchaidze három felvételt készített a Honensnél: egy élő felvételt a Cecilia String Quartettel, egy Schubert összes albumot, valamint egy olyan lemezt is kiadott, amelyen Medtner, Muszorgszkij és Prokofjev műveit játssza.

Ide kapcsolódik:
Idén indul a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzus

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X