Papageno Radio
Folk Kovács Márton nyerte az II. Kalotaszegi Prímásversenyt

Kovács Márton nyerte az II. Kalotaszegi Prímásversenyt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kovács Márton nyerte a II. Kalotaszegi Prímásversenyt, amelyet az erdélyi Mérán tartott világzenei fesztivál keretében rendezett meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület. 

A prímásversenyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló zenészek jelentkezhettek. A nyolc prímás egy kötelező és egy szabadon választott, maximum 5 perces összeállítást mutatott be a 4 tagú zsűri előtt. A kötelező versenyszámokban Varga Ferenc „Csipás” kalotaszegi prímás játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből kellett készülni, míg a másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül a versenyzők.

A győztes Kovács Márton mellett a második helyezett Dezső Attila lett, a harmadik díjat Horváth Balázs kapta. A zsűri döntése alapján a Hagyományok Háza különdíjaiban részesül Szász Dávid, aki koncertlehetőséget kap a Hagyományok Házában; Vajas Albert erdélyi gyűjtőúton vehet részt; Rigó Márton, Nagy Albert és Vizeli Máté pedig kiadványcsomagokkal gazdagodott.


A zsűri tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert népzenészei voltak: idősebb Tóni Rudolf, Árendás Péter, Koncz Gergely és Fazakas Levente. A zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, az előadó technikai tudása játszott döntő szerepet.

(Via MTI)

Promóció

X
X