Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Leonard Bernstein különleges japán kapcsolatairól jelenik meg kötet

Leonard Bernstein különleges japán kapcsolatairól jelenik meg kötet

Egy japán kutató talált rá a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban Leonard Bernstein 350 levelére, amelynek címzettje egy japán fiatalember volt.

- hirdetés -

Kunihiko Hasimoto és Leonard Bernstein 1979-ben találkoztak. Bernsteint a New York-i Filharmonikusokkal lépett fel Tokióban, az akkor 26 éves Hasimoto pedig a koncert után egy barátjával bejutott a színfalak mögé. A férfi úgy fogalmaz, Bernstein nem akarta elcsábítani, de a tekintetében volt valami ellenállhatatlan. Az éjszakát együtt töltötték, Hasimoto már másnap, a karmester-zeneszerző hazautazását követően levelet írt neki: „Miután elutaztál Japánból, az agyam teljesen üres, mert az az éjszaka és délután, amit együtt töltöttönk, olyan volt, mint egy csodálatos álom.” A levelek 11 évet ívelnek át.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bernstein: „Nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem”

Kunihiko Hasimoto egy biztosítótársaságnál dolgozott, amatőr színjátszócsoportokban játszott, majd egy jelentős japán musicaltársulatnál vett részt szereplőválogatáson, ami pályamódosítást eredményezett, és színész lett belőle. Bernstein menedzsere kérte fel őt arra, hogy a művész japán képviselője legyen. Neki köszönhető, hogy 1985-ben létrejöttek a hirosimai békekoncertek, több előadást is rendezett, és ő fordította le japánra a Candide-ot. Hasimoto két alkalommal járt Bernsteinnel Európában.

Ide kapcsolódik:
Bernstein és az ő vígoperája

Hasimoto levelei mellett egy másik levelezés, a Kazuko Amanóval folytatott is helyet kap a szeptember elején megjelenő kötetben. Kazuko Amano Párizsban folytatott zongoratanulmányokat, és egy 18 évesen, 1947-ben, egy zenei folyóiratban olvasott Bernstein-cikk után írt levelet neki. A válaszküldeményben egy levél és egy dedikált fotó volt, a kapcsolat pedig egyre mélyült, a karmester minden japán turnéján meglátogatta Amanót és családját.

A japán kutató, Mari Yosihara a leveleket és a két kapcsolatot a 20. századi Japán társadalmi, történelmi tükrén keresztül vizsgálja, így megnyugodott a ma 66 éves Hasimoto is, akit korábban sokkolt a tény, hogy a levelezés nyilvánosan is hozzáférhető.

(Via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.