Papageno Radio
Intermezzo Olaszországban nyílt kiállítás Eötvös Loránd fényképeiből

Olaszországban nyílt kiállítás Eötvös Loránd fényképeiből

A dél-tiroli Toblachban (Dobbiaco) kiállítás nyílt Eötvös Loránd 1875-1915 közötti sztereo fényképeiből. A fotókiállítás szeptember 21-ig tekinthető meg.

Eötvös Loránd, a Nobel-díjra három alkalommal jelölt magyar tudós 42 nyarat töltött a Keleti-Dolomitokban. Schluderbachból (olaszul: Carbonin) kiindulva legalább ötszáz magashegyi túrát tett, és kéttucatnyi csúcsot elsőként mászott meg. A Cadini-Dolomitok második legmagasabb (2837 méteres) csúcsát még életében róla nevezték el. A két lányával: Ilonával és Rolandával sokszor együtt túrázó tudós („derungarische Baron”) nagy tekintélynek és népszerűségnek örvendett a helybéliek körében.

Ide kapcsolódik:
50 év után került vissza Bécsbe egy eredeti Mahler-partitúra

Schluderbach ma egy nagyobb községhez, Toblachhoz (Dobbiaco) tartozik. A helyi könyvtár vezetője, Edith Stroblaz Eötvös Loránd-emlékév weboldalán felismerte Eötvös 3D fényképeinek helytörténeti jelentőségét. Javaslatára Toblach polgármestere (Guido Bocher) egy kiállítás megrendezését határozta el Eötvös ottani fényképeiből. A Hans Glauber Könyvtár vezetőjének és munkatársainak, valamint a Johannes Haus Galéria kurátorának szervezésében mintegy 30 anaglif fényképet bemutató kiállítás valósult meg, amely a Dolomitok szépségén és a hegymászás örömein kívül az egykori Toblachot és Cortina d’Ampezzót is felidézi. Az Eötvös-kiállítás része az alpesi turizmus 150 éves történetét bemutató rendezvénysorozatnak, amelyet a „Drei zinnen” (a Sexteni-Dolomitok jelképszerű hármas hegyorma) UNESCO-világörökségi listára való kerülésének 10. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

Az olasz televízió híradója az Eötvös-kiállításról Eötvös Lorándot a község másik híres vendégével, Gustav Mahler zeneszerzővel párhuzamba állítva mutatta be, jól szolgálva azt a célt, hogy Eötvös Loránd ottani emléke újra éledhessen.

Az által, hogy a közeli Cortina d’Ampezzo1956 után 2026-ban ismét helyszíne lesz a téli olimpiának, az Eötvös Loránd-kiállításnak jövőbe mutató szála is lett, hiszen a világ jó néhány éven át fokozottan fog figyelni erre a régióra. Eötvös pedig – tudományos és közéleti érdemei mellett, 3D-fotográfusi hobbija révén – elévülhetetlen szerepet játszott e varázslatosan szép vidék tájtörténeti bemutatásában.

Az augusztus 9-i megnyitón Magyarországról jelen volt többek az Eötvös 100 koordinációs testület elnöke (Szarka László Csaba), a Magyar Geofizikusok Egyesülete elnöke (zelei Gábor), és a MTA Könyvtár és Információs Központ két munkatársa, Babus Antal és Molnár Andrea. Az Eötvös-kiállítás nagyszerű háttérprogramot nyújt több jeles toblachi program résztvevőinek, így például augusztus 21-én a világ talán leghíresebb hegymászója, Reinhold Messner által a Drei zinnen első (1869-es) megmászásáról szóló film ősbemutatója nézői számára.

A „ROLAND EÖTVÖS: Stereographische Fotografien aus den Dolomiten (1875-1915)” című kiállítás 2019. szeptember 21-ig tekinthető meg a Johannes Haus Galériában (St. Johannes Str. 25a, Toblach/Dobbiaco), egy kisebb háttérkiállítás pedig a Hans Glauber Könyvtárban látható (GebrüderBaurStr. 5b, Toblach/Dobbiaco).

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!