Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Sosztakovics eddig ismeretlen levelei kerültek elő, amiket egy balerinának írt

Sosztakovics eddig ismeretlen levelei kerültek elő, amiket egy balerinának írt

A zeneszerző és a moszkvai Bolsoj Színház egyik balerinája között zajlott levelezés darabjai augusztus 22-én kerülnek árverésre. Az induló ár közel 4 millió forintnak megfelelő orosz rubel.

- hirdetés -

Dmitrij Sosztakovics és Nina Ivanova balerina 1933-ban találkoztak. Levelezéseikből tíz olyan darab maradt fent, amit egészen biztosan a zeneszerző írt. A szövegekből kiderül, hogy Sosztakovics azonnal beleszeretett a táncosnőbe, aki viszonozta is a gyengéd érzelmeket.

„Tegnap késő este saslikot ettem, és önre gondoltam. Hiányzik. Remélem, hogy idén többet találkozunk. Tekintve, hogy mit érzek, nagy öröm lesz számomra, ha hírt kapok önről.”
- hirdetés -

A levelekből kitűnik, hogy kapcsolatuk egyre bensőségesebb és mélyebb lett, Sosztakovics, akinek ekkor felesége és már két gyermeke volt, többször meg is kérte Ivanova kézét, aki ezt rendre visszautasította. Kapcsolatuk egészen 1940-ig tartott, majd a zeneszerző ezek után is kereste a balerina társaságát, aki eközben már családot alapított.

„Belehalok, annyira hiányzik, Moszkvába utazom. Szörnyen szeretném látni. Nagyon szeretnék egy alkalmat találni a találkozásra, hogy együtt töltsünk néhány napot és éjszakát, csak ketten.”

A kutatók állítása szerint az eddigi életrajzok nem tesznek említést erről a kapcsolatról, és a most megtalált levelek is először kerülnek nyilvánosságra, amelyek így újabb fontos adalékként szolgának a zeneszerző személyes életének teljes körvonalazásához.

„Várjon még 3-4 hónapot a házassággal. A télen odautazom. Novemberben Szverdlovszkba megyek, januárban Arhangelszkbe. Próbálja meg úgy intézni, hogy meglátogathassam.”

(Via ClassicalMusicNews)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.