Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szinyei Merse Pál életművéből nyílt kiállítás Nyíregyházán

Szinyei Merse Pál életművéből nyílt kiállítás Nyíregyházán

Szinyei Merse Pál életművéből nyílt kiállításon a nyíregyházi Jósa András Múzeumban. A plen air festészet egyik európai és hazai úttörő festőjének három hónapig látható nyolcvan vázlata, grafikája és festménye.

- hirdetés -

Szinyei impressziói című tárlat ritka esemény, utoljára 1990-ben volt a festőnek nagyszabású kiállítása  Magyar Nemzeti Galériában. Bár néhány fő műve folyamatosan megtekinthető a Budavári Palotában, alkotásainak nagy része általában rejtve marad a nagyközönség előtt.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A fonyódi villa panorámája Szinyei Merse Pált is megihlette

A múzeum most széles körből válogatva, hazánk köz- és magángyűjteményeinek féltett kincseiből merítve mutatja be a magyar festészet fejlődését az impresszionizmus irányába vezető korszakalkotó mester munkásságát.

A felvidéki ifjú Szinyei Merse Pál 1864-ben, a müncheni képzőművészeti akadémián kötött barátságot Nyíregyháza híres szülöttjével, a Sáros megyében szintén otthonos Benczúr Gyulával. A tapasztaltabb, három évvel fölötte járó Benczúr átsegítette őt a kezdeti nehézségeken, és hamarosan egymás mellett dolgozhattak a kor népszerű történelmi festője, Karl Piloty mesteriskolájában. Az öntörvényű Szinyei azonban hamarosan szembehelyezkedett az Európa-szerte divatos, mesterkélt légkörű akadémizmussal.

Nem vonzották a történelmi vagy novellisztikus témák, sőt a néprajzi kellékek sem, hiszen azt akarta festeni, amit maga körül látott: saját környezetéből vett egyszerű szituációkat, a való látvány természetesen üde színeivel.

Alakjai a tájjal együtt élnek, amint alkotójuk is a természetbe illeszkedő vidéki életben találta meg igazi énjét. A Mályvák, vagy a Hinta és a Ruhaszárítás című képei ékes bizonyítékai annak, hogy a fiatal művész 1868/69-ben a francia impresszionistákkal nagyjából egy időben, ugyanakkor tőlük függetlenül, a természeti látvány gondos tanulmányozása folyamán fedezte fel a napfény forma- és színalakító szerepét kutató plein-airt, holott csak idős korában jutott el Párizsba.

Szinyei Merse Pál: Ruhaszárítás – forrás: www.hung-art.hu

Újszerű festményeit – köztük fő művét, az 1873-ban festett Majálist – mindenütt értetlenséggel, erős kritikával fogadták, művészetét csak évtizedek múltán, a Millennium idején kezdték elismerni. A hatvan éves korában, 1905-ben rendezett első önálló kiállítását végre siker koronázta, emellett kinevezték a Képzőművészeti Főiskola igazgatójának, ahol haláláig segítette a  művészeti  felsőoktatás  modernizációját.

Szinyei Merse Pál: Mályvák – forrás: www.hung-art.hu

Még életében érmek, díjak sorával tüntették ki világszerte, harmonikus alkotásait manapság is komoly elismerés övezi a magyar festészet hazai és külföldi bemutatóin.

A korszerűbb irányba tartó, ám sokáig mellőzött Szinyei Merse Pál és a festőfejedelemmé vált, konzervatívabb Benczúr Gyula pályája más-más irányt vett, önarcképeik azonban a firenzei Uffizi képtár híres „halhatatlanok galériájában” egymás közelében hirdetik a magyar művészet magas színvonalát.

A mostanihoz hasonlóan átfogó egyéni kiállítására csak ritkán kerül sor.  A mesterek alkotásainak összehasonlítására most egyedülálló alkalom kínálkozik a Jósa András Múzeum Benczúr-termének szomszédságában megrendezett Szinyei kiállítással.

(Via Magyar Múzeumok)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.