Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Több amerikai operaház is lemondta Plácido Domingo jövőbeni fellépéseit

Több amerikai operaház is lemondta Plácido Domingo jövőbeni fellépéseit

A San Franciscó-i Opera augusztus 13-án lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo október elejére tervezett koncertjét.

- hirdetés -

Az operaház közleményben jelentette be, hogy noha az operaénekes-igazgató elleni vádak szerint a szexuális zaklatás nem San Franciscóban történt, a dalszínház elkötelezett a szexuális zaklatások elleni szigorú politikája iránt és elvárja a társulat minden tagjától, hogy szakmai viselkedésével eleget tegyen a legmagasabb szintű elvárásoknak. Los Angeles-i Opera eközben bejelentette, hogy külső tanácsadókat kér fel a sztár elleni vádak kivizsgálására, a Philadelphiai Zenekar pedig szintén visszavonta Domingo meghívását az évadnyitó koncertre.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Augusztusban Szegeden ad koncertet Plácido Domingo

Az AP amerikai hírügynökség augusztus 13-án adott hírt arról, hogy nyolc énekesnő és egy balerina szexuális zaklatással vádolta meg Domingót, aki 2003 óta a Los Angeles-i Operaház főigazgatója, korábban pedig művészeti tanácsadója is volt. A riport szerint Domingo évtizedeken keresztül visszaélt beosztásával és a művésznőket szexuális viszonyra kényszerítette.

Ide kapcsolódik:
Kifütyülték Plácido Domingo bayreuthi Walkürjét

Aki erre nem mutatkozott hajlandónak, annak állítólag csupán jelentéktelenebb szerepeket osztott, vagy el is vette tőlük a szerepeket. Az amerikai újságíróknak az ügyről beszámoló és névtelenséget kérő művészek elmondták: az esetek jó része még az 1980-as években történt. Az egyik – szintén névtelenséget kérő – operaénekesnő pedig részletekkel is szolgált Domingo viselkedéséről.

A botrány kirobbanásakor a Los Angeles-i Opera közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta:

„Plácido Domingo három évtizede dinamikus alkotója a Los Angeles-i Operának és Los Angeles művészeti életének. Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük alkalmazottainknak és művészeinknek azt a szakmai környezetet, amelyben nyugodtan alkothatnak”.

Az NPR amerikai közszolgálati rádiónak megküldött nyilatkozatában a kaliforniai dalszínház azt is leszögezte: „hitünk szerint minden alkalmazottnak és művésznek joga van a tiszteletre és arra, hogy biztonságban érezhesse magát a munkahelyén”. Plácido Domingo rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat. Hozzáfűzte:  „mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult”.

Ide kapcsolódik:
Négy magyar művész is megkapja a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját

A washingtoni Kennedy Központ, ahol más színházak mellett a Washingtoni Operaház is működik, nyilatkozatban határolódott el a szexuális zaklatásoktól, de leszögezte, hogy Plácido Domingo 2011 óta nem igazgatója az amerikai főváros operaházának. A New York-i Metropolitan – ahol Domingo novemberben Puccini Pillangókisasszony című operájában lép fel – nyilatkozatában azt közölte: tudomásul veszik a szexuális zaklatásokról szóló híreket, de mindaddig nem döntenek a művész és az operaház együttműködéséről, amíg a vádakkal kapcsolatos vizsgálat be nem fejeződik.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!