2000 éves mintákból rekonstruálták Kleopátra híres parfümjét

Mimmo Rotella: Kleopátra Liz, 1963 - fotó: Bruno Bani

Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták az illatszereket és egyéb kozmetikumokat, de nem csak az illatuk miatt. Vajon milyen lehetett a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodójának, Egyiptom egykori nagybecsű királynőjének, az i. e. 69-30 közt élt Kleopátrának parfümje?

A régi legenda szerint, amikor Kleopátra először látogatta meg Tarsusban Marcus Antoniust, aranyhajóját olyan illatfelhőbe burkoltatta, hogy azt messze a parton is érezni lehetett. Mint Shakespeare írta, még a szél is szerelmesen epekedett utána.

Szakértők rekonstruálták az uralkodónő ellenállhatatlan parfümjének összetételét, és egy kifejezetten fűszeres illatot nyertek, melynek alapösszetevője a mirha lehetett, egy, a balzsamfafélék családjába tartozó növényből kinyert anyag. Ehhez került némi kardamom, zöld olívaolaj és egy kis fahéj. Az olaj a mai parfümgyártásban is fontos mint illatrögzítő, a kardamom pedig nemcsak illatos, de szerelmi afrodiziákumként is ismeretes, ahogyan a fahéj is. Ezek az illatos fűszerek és a mirha egyébként a múmiák balzsamozásakor is előkerültek.

Ide kapcsolódik:
Londonban állítják ki Tutanhamon kincseit

Az ókori parfüm kikeveréséhez szükséges mintákat egy feltárt egyiptomi parfümkészítő üzemből előkerült 2000 éves üvegcsékből nyerték. A szakértők elképzelése szerint a kinyert illat bizonyosan a mindenki által csodált Kleopátra parfümjét utánozhatta, melyet az uralkodónő saját parfümkészítőivel kevertetett. Valószínűleg kiszivároghatott az információ, Kleopátra mit szeret, így a hétköznapi nők is vásárolhattak az illat másából.

(Via femina.hu)