Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 2000 éves mintákból rekonstruálták Kleopátra híres parfümjét

2000 éves mintákból rekonstruálták Kleopátra híres parfümjét

Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták az illatszereket és egyéb kozmetikumokat, de nem csak az illatuk miatt. Vajon milyen lehetett a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodójának, Egyiptom egykori nagybecsű királynőjének, az i. e. 69-30 közt élt Kleopátrának parfümje?

- hirdetés -

A régi legenda szerint, amikor Kleopátra először látogatta meg Tarsusban Marcus Antoniust, aranyhajóját olyan illatfelhőbe burkoltatta, hogy azt messze a parton is érezni lehetett. Mint Shakespeare írta, még a szél is szerelmesen epekedett utána.

- hirdetés -

Szakértők rekonstruálták az uralkodónő ellenállhatatlan parfümjének összetételét, és egy kifejezetten fűszeres illatot nyertek, melynek alapösszetevője a mirha lehetett, egy, a balzsamfafélék családjába tartozó növényből kinyert anyag. Ehhez került némi kardamom, zöld olívaolaj és egy kis fahéj. Az olaj a mai parfümgyártásban is fontos mint illatrögzítő, a kardamom pedig nemcsak illatos, de szerelmi afrodiziákumként is ismeretes, ahogyan a fahéj is. Ezek az illatos fűszerek és a mirha egyébként a múmiák balzsamozásakor is előkerültek.

Ide kapcsolódik:
Londonban állítják ki Tutanhamon kincseit

Az ókori parfüm kikeveréséhez szükséges mintákat egy feltárt egyiptomi parfümkészítő üzemből előkerült 2000 éves üvegcsékből nyerték. A szakértők elképzelése szerint a kinyert illat bizonyosan a mindenki által csodált Kleopátra parfümjét utánozhatta, melyet az uralkodónő saját parfümkészítőivel kevertetett. Valószínűleg kiszivároghatott az információ, Kleopátra mit szeret, így a hétköznapi nők is vásárolhattak az illat másából.

(Via femina.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.