Papageno Radio
Intermezzo A megszűnés fenyegeti az afrikai kontinens egyetlen Zeneakadémiáját

A megszűnés fenyegeti az afrikai kontinens egyetlen Zeneakadémiáját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zanzibári Dhow Countries Music Academy a szuahéli kultúra megőrzésében és továbbadásában, népszerűsítésében is fontos szerepet játszik. 17 éves működése alatt 1800 diák szerzett diplomát, de elképzelhető, hogy az intézményt be kell zárni.

2002-ben alapították Stone Townban az intézményt, amely az egyetlen zeneakadémia az országban. Fenntartását eddig is jórészt külföldi támogatásokból fedezték, jelenlegi 80 hallgatójának közel 70%-a nem tudja megengedni a 13 dolláros (kb. 4000 forint) tandíjat. Az iskola a különleges, arab, indiai és afrikai zenei hatásokat is beépítő zanzibári zene oktatása mellett a közösségépítésben is fontos szerepet játszik, illetve olyan fiataloknak biztosít szellemi bázist, akik alkotó- és előadó-művészetből szeretnének megélni. A tanárok és az adminisztratív munkatársak három hónapja nem kapnak fizetést, ezalatt azon dolgoztak, hogy nemzetközi forrásokból biztosítsák az intézmény fennmaradását.

Az iskola egyik volt növendéke és jelenlegi tanára saját történetét dolgozta fel egy dalban:

Zanzibár egyre népszerűbb a turisták körében, élménymegosztó és más utazási közösségi oldalakon gyakran olvasható dicsérő komment a zeneakadémiai koncerteket illetően, a lakosság nagy része azonban a szegénységi küszöb alatt él.

(Via Global Voices)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X