Papageno Radio
Intermezzo Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmesét

Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmesét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. 

Benedek Elek Kisbaconon született 1859. szeptember 30-án, és itt is halt meg 1929. augusztus 17-én. Neves újságíró író volt, de leginkább nagy mesemondóként, a magyar meseirodalom megteremtőjeként ismerjük őt. Idén a gyerekkönyvek legnagyobb nemzetközi seregszemléje is népszerűsítette a magyar népmeseirodalmat: a Bolognai Könyvvásáron Magyarország önálló standdal képviseltethette magát, így tisztelgett a rendezvény a 160 éve született Benedek Elek és a magyar népmesehagyomány előtt.

Ide kapcsolódik:
Benedek Elek került előtérbe a Bolognai Könyvvásáron

Benedek Elek az egész életművében a különböző műfaji rétegek és a kulturális hagyományok eltérő kifejezési formái közötti szintézisteremtés, újraértelmezés, egy „összmagyar” és „irodalmi” mesekultúra kialakítása figyelhető meg. Diákkorában néprajzi gyűjtőútra ment Sebesi Jóbbal, de nem volt a folklorisztika képzett szakembere, az átköltés számára természetes tevékenység volt.

Első meséskönyve a Székely tündérországSzékely népmesék és balladák 1885-ben jelent meg. Ezt a kötetet (bár elvileg szerző nélküli, népmesei eredetű szövegeket tartalmaz) saját neve alatt adja ki, s ezt a gyakorlatot a továbbiakban is folytatja, ugyanis a gyűjtött és adaptált meséket saját szellemi termékeinek tekinti. Benedek Elek tehát köztudottan szabadon kezelte az általa begyűjtött meseszövegeket, és mivel önmagát is mesemondónak tekintette, jogot formált arra, hogy hozzányúlhasson a történetekhez.

Benedek Elek műveinek listája itt megtalálható.

(Via Pedagógiai Folyóiratok)

Promóció

Stream és színház

X
X