Papageno Radio
Intermezzo Borlai Gergő: „A lemezen mindenkinek megvan a maga kitörési lehetősége"

Borlai Gergő: „A lemezen mindenkinek megvan a maga kitörési lehetősége”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Borlai Gergő vitathatatlanul az egyik legjobb magyar dobos, aki nagyon fiatalon, a jazzrock ihletésében kezdett zenélni. Munkásságát több mint ötszáz — igen sokféle stílusú — lemezen való közreműködés, a magyar muzsikusok legjobbjaival való közös játék és számtalan rangos díj fémjelzi.

Világsztárok sokaságával zenél együtt az évek óta Los Angelesben élő dobos (csupán jelzés szerűen néhány példa: Scott Henderson, Vernon Reid, Al DiMeola, Gary Willis, Scott Kinsey, Jeff Lorber, Guthrie Govan), aki önállóan sokszínű szólólemezekkel jelentkezik, és akinek emellett a EUROPEAN MANTRA — rövid megszakítással — a legrégebben működő zenekara.

A Müpában ötödik nagylemezét mutatja be a 2001-ben alapított együttes, amely legegyszerűebben sokféle műfaji hatást egyesítő, progresszív jazzmetál kvartettként jellemezhető —ez is jelzi, milyen összetett az általuk játszott instrumentális zene. A zenekarban Borlai mellett Lukács Péter gitáros-producer és Nagy János billentyűs kezdettől jelenlévő tagok, a basszusgitáros posztján viszont többen is megfordultak.

„Ez lesz az első album Barabás Tamás basszusgitárossal, aki egyébként már évek óta a zenekar tagja” — mondja a zenekarvezető, aki szerint a European Mantra új, B.O.T. című lemeze várhatóan a zenekar eddigi legerősebb, legegységesebb anyaga lesz, „rendkívül friss dalokkal és 21. századi hangszereléssel.”

A legutóbbi, 2014-es THE című, sötétebb lemezhez képest „pozitívabb anyagról beszélünk, viszont kötöttebb lesz, kevesebb improvizációval, nagyobb hangsúllyal a dalszerűségen.” A dalokat Borlai három nap alatt írta meg Los Angelesben, és két másik nap elég volt ahhoz is, hogy rögzítse a dob játszanivalóját.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

„Ugyanúgy, mint a THE albumot, ezt is az internet segítségével készítettük. Természetesen mindenkinek megvan a lemezen a maga kitörési pontja, ahol kimutathatja a foga fehérjét, de most sokkal nagyobb hangsúlyt helyeztem arra a dalok írása közben, hogy az anyag megfeleljen a zenészek személyiségének. Így Nagy János megint zongorázhat egy nagyot, Barbinak is jutott slappes rész, Peta meg bármit kap, úgyis úgy meggitározza, hogy leszakad az ég. Ellentétben a THE című lemezzel, végre nem lesz nagy dobszóló, viszont a dalokban annyi dobolás van, hogy szerintem nem is fog hiányozni senkinek!” — meséli nevetve Borlai Gergő.

Promóció

X
X