Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Peter Lindbergh német fotóművész

Elhunyt Peter Lindbergh német fotóművész

Peter Lindbergh fotográfiái egy új divatkorszak kezdetét és a női szépség új felfogását jelezték. Nem véletlen, hogy az első amerikai Vogue címlapfotójának elkészítésre is őt választották – írja a Mai Manó Ház.

- hirdetés -

Peter Brodbeck néven 1944-ben született Lesznoban, Lengyelországban, de a németországi Duisburgban nőtt fel. Először kirakatrendezést tanult, majd beiratkozott a Berlini Művészeti Egyetemre, ahol esti tagozaton rajzot tanult, majd szabad festészetet Krefeldben. A berlini Szépművészeti Akadémián és a Krefeldi Művészeti Főiskolán végzett tanulmányait követően 27 évesen fordult a fényképezés felé, miután fényképezőgépet vásárolt testvére gyermekeinek megörökítése miatt.

Az áttörést az 1978-ban bemutatott Stern című fotósorozata hozta meg számára.

- hirdetés -

Alkotásai számtalan kiállításon voltak láthatók, legutóbb Párizsban, Münchenben és Düsseldorfban. 1973-ban nyitotta meg első műtermét Düsseldorfban, majd Párizsba költözött, hogy a Vogue-nak dolgozzon. Akár az egyedülálló portrékról, akár a drámai alakokról és beállításokról van szó, Lindbergh képei mind egy új romantikus felfogást és korszakot jelöltek ki a divat világában. Az egyszerre nyers és vonzó fotók újraértelmezték a szépséget. Képei a retusálás korában az idősebb nők eleganciáját és érzékiségét, valamint a természetes szépséget éltették.

A divat világában Lindbergh munkásságát olyan elismert művészek méltatták, mint Jean Paul Gaultier, Nicole Kidman, Grace Coddington, Cindy Crawford és Anna Wintour.

Különleges látásmódjával, tökéletes kompozícióival stílust teremtett: „Ki akartam cserélni a szigorú, túlságosan összerakott, elvileg tökéletes nő ideálját merészebb, kalandvágyóbb nőkre, akik kezükben tartják a saját életüket és felülemelkednek a férfiuralmon. A nő, aki ki tud állni magáért.”

Lindbergh halálhírét Instagram oldalán jelentették be szeptember 3-án. Halálának oka egyelőre nem ismert.

(Via Mai Manó Ház, Origo)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.