Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Féltve őrzött műkincseit leplezi le a spanyol Alba főnemesi család Madridban

Féltve őrzött műkincseit leplezi le a spanyol Alba főnemesi család Madridban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Évszázadok alatt összegyűjtött, féltve őrzött műkincseit mutatja meg a közönségnek a spanyol Alba főnemesi család, amely madridi palotájának egy részét múzeumként látogathatóvá teszi szeptember 19-től.

- hirdetés -

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano. Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak.

Palacio de Liria – forrás: madridconencanto-siema.blogspot.com

Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik. A Madrid belvárosában található neoklasszicista stílusban épült palotájuk (Palacio de Liria) felső emeletei lakottak, Alba tizenkilencedik hercege, Carlos Fitz-James Stuart éli ott mindennapjait.

A látogatók egyszerre 20 fős csoportja a földszinten és az első emeleten 14 helyiséget tekinthet meg, köztük a több mint 18 ezer darabos könyvtárat is.

Ott olyan különlegességek találhatók mint a Don Quijote első kiadása 1605-ból, az Alba család első bibliája, amely az első spanyol nyelvű bibliák egyike 1430-ból, az egykori spanyol uralkodó, katolikus Ferdinánd végrendelete, az első Amerikáról készült térkép 1492-ből és Kolumbusz Kristóf leveleinek jelentős része.

Az Alba-ház alapítványa a 14 eurós belépőből a palota állapotának megőrzését szeretné biztosítani.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X