Papageno Radio
Intermezzo Hallgassa vissza Bobby McFerrin budapesti koncertjét - Videó

Hallgassa vissza Bobby McFerrin budapesti koncertjét – Videó

Bobby McFerrin sokak számára „a fickó, aki a Don’t Worry, Be Happyt énekelte”. Ő a szerzője és előadója ennek a majd’ harminc évvel ezelőtt megjelent világslágernek, művészetének azonban ez csupán egy apró momentuma – erről koncertjén is bizonyságot adott 2018 májusában, a Müpában.

Az amerikai énekes és karmester határokat nem ismerő, fáradhatatlan „kereső”, élete az önmegismerés és a művészi szellem állandó kutatásának története. Nemcsak saját zenéjét határozza meg újra és újra, hanem a művészvilágban elfoglalt helyét is. Koncertjein mindig egyszeri és megismételhetetlen, „go-with-the-flow” élményt nyújt a közönségnek.

Nem szorítja magát műfaji korlátok közé, palettáján minden hozzá közel álló zenei stílus fellelhető, zenéje eredeti módon hidalja át a műfajok közötti szakadékokat.

Jazz, pop, R&B, klasszikus zene és világzene olvad eggyé – nem ritkán egyetlen dalban. Lassan négy évtizede tartó pályafutása alatt együtt zenélt Chick Coreával, Herbie Hancockkal, Joe Zawinullal, Tony Williamsszel, Yo-Yo Mával, és a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelte. Vokális technikája leginkább szöveg nélküli éneklés; saját invenciójának eredménye. Habár tíz Grammy-díjat tudhat magáénak, a zeneipar konvencionális jellemzőin kívül helyezte magát, csakis a zene iránti állandó érdeklődés inspirálja.

Ide kapcsolódik:
Bobby McFerrin: „Érdekelt, hogy milyen érzés a közönségnek háttal állni"

A Müpa közönségének tavaly májusban az afrikai és közel-keleti hagyományokon alapuló meditációs és improvizatív, Circlesongs című anyaga újraértelmezését mutatta be vokalista kísérőivel, többek között a Jazzation tagjaival.

Ide kapcsolódik:
Bolyki Sára: „Az improvizáció a létezés egyik legkönnyebb formája"

A Müpában adott koncerten a Jazzation tagjai és más vokalisták is felléptek, név szerint Bolyki Sára, Fellegi Anna, Horváth Cintia, Kanizsa Gina, Várallyay Katus, Várallyay Petra, Bolyki László, Fábián Attila, Homor Máté, Molnár Gábor, Varga Dávid, Vavra Bence.

Ide kattintva nézheti vissza a koncertet.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!