Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Juan Diego Flórez: „A zene meg tudja változtatni a hátrányos helyzetű gyerekek...

Juan Diego Flórez: „A zene meg tudja változtatni a hátrányos helyzetű gyerekek életét”

8000 hátrányos helyzetű perui gyerek tanulhat zenét egy ingyenes oktatási programnak köszönhetően, melyet a világhírű perui tenor, Juan Diego Flórez hívott életre.

- hirdetés -

A Sinfonía por el Perú nevű kezdeményezés célja, hogy a dél-amerikai ország hátrányos helyzetű gyerekei ingyen tanulhassanak valamilyen hangszeren vagy kórusban énekelhessenek. Az oktatási program részeként Peru számos pontján hoztak létre zeneiskolákat, melyeket nucléosnak, azaz magoknak neveznek.

„A Sinfonía por el Perú küldetése, hogy a zene erejével fejlessze és átalakítsa a társadalmat” – mondja az alapító.

- hirdetés -

Az oktatási program annyiban jellegzetes latin-amerikai képződmény, hogy a hátrányos helyzetűek felkarolása, az egyenlőség és egymás támogatásának gondolata alapjaiban hatja át a szervezetet.

„Sok megindító történettel találkozom” – mondja Flórez. – „A gyerekek elmesélik, milyen nehéz az életük. Vannak, akik nem is akarnak hazamenni, inkább bent aludnának a próbateremben.” A Sinfonía por el Perú az otthont és a jobb életre való lehetőséget jelenti a gyerekek számára, ahol nemcsak jó zenésszé, hanem jobb emberré is válhatnak.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt az El Sistema alapítója

A mozgalom legjobb növendékeiből álló ifjúsági zenekart a művészeti vezető, Hugo Carrio vezényli. „Amikor egymás szemébe nézünk, érezzük, hogyan áramlik köztünk a zene és az energia, néha sírunk, néha nevetünk – mondja a karmester. „Ezek mágikus pillanatok. A gyerekek a legfontosabbak az életemben.” A 120 fős zenekar a nyáron húszezer ember előtt játszott Lima főterén, a tervek szerint pedig a 2021-es dubaji expón is fellépnek.

Ide kapcsolódik:
Juan Diego Flórez Budapesten - különszám

Az oktatási programban jelenleg 8000 gyerek veszt rész, de Flórez célja, hogy a számuk elérje az egymillió főt. „Ma már tudom, hogy a zene meg tudja változtatni a legszegényebb, leginkább hátrányos helyzetű gyerek életét is” – vallja az énekes.

Juan Diego Flórez október 22-én koncertet ad Budapesten az Erkel Színházban, ahol az Operaház Zenekara kíséri.

(Via Euronews)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!