Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közel 300 év után csendül fel Boismortier elfeledett operája

Közel 300 év után csendül fel Boismortier elfeledett operája

Csaknem háromszáz év után csendül fel először Joseph Bodin de Boismortier Ámor utazásai című operája szeptember 21-én Pécsen – tájékoztatta a rendezvénynek otthont adó Kodály Központot üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft.

- hirdetés -

Mint azt a ZSÖK közleményében írja, a barokk opera az elmúlt évszázadokban méltatlanul feledésbe merült, szeptember 21-én négy világhírű szoprán, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésében hangzik fel a baranyai megyeszékhelyen. Az előadás modern kiadását – amelyről ezúttal lemezfelvétel is készül – kifejezetten erre az alkalomra készítette a kéziratból a Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de Musique Baroque de Versailles). Vashegyi György karmester szerint az est egyik különlegessége, hogy a négy barokk specialista szoprán, az angol Katherine Watson, a holland Judith Van Wanroij és két francia énekesnő, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz még soha nem énekelt együtt egy produkcióban.

- hirdetés -

Joseph Bodin de Boismortier – forrás: Wikipedia

Boismortier (1689-1755), a francia barokk stílus saját korában egyik legelismertebb zeneszerzője „hihetetlenül népszerű volt kortársai körében”. Hírnevét elsősorban zseniális hangszeres kamaradarabjainak köszönhette. Több mint 100 opuszt adott ki, s ezek eladásából jelentős vagyont is szerzett. A korabeli és modern kritika egyaránt megemlítette, hogy tehetségét szinte elaprózta ezekre a művekre.

Ennek fényében – írták – különösen meglepő, hogy legnagyobb szabású műve, az 1736-os, a párizsi Királyi Operaház számára Amor utazásai (Les Voyages de l’Amour) című opera a 18. század óta máig előadatlan maradt.

A prológusból és négy felvonásból álló opera egyes felvonásai különböző helyszíneken különálló történetet mesélnek el. A prológus Küthereia kertjében játszódik, allegorikus szereplők mellett Ámor és Zefír párbeszédével. Ámor – a szerelem isteneként – az igaz és hűséges szerelmet keresi: Zefír erre utazást javasol neki. Ámor tehát útnak indul, hogy a következő felvonásokban különböző helyszíneken (a faluban, a városban és a királyi udvarban) felkutassa a hozzá illő, hűséges társat.

A koncertről további részletek olvashatók a Kodály Központ internetes oldalán.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.