Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közel 300 év után csendül fel Boismortier elfeledett operája

Közel 300 év után csendül fel Boismortier elfeledett operája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Csaknem háromszáz év után csendül fel először Joseph Bodin de Boismortier Ámor utazásai című operája szeptember 21-én Pécsen – tájékoztatta a rendezvénynek otthont adó Kodály Központot üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Mint azt a ZSÖK közleményében írja, a barokk opera az elmúlt évszázadokban méltatlanul feledésbe merült, szeptember 21-én négy világhírű szoprán, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésében hangzik fel a baranyai megyeszékhelyen. Az előadás modern kiadását – amelyről ezúttal lemezfelvétel is készül – kifejezetten erre az alkalomra készítette a kéziratból a Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de Musique Baroque de Versailles). Vashegyi György karmester szerint az est egyik különlegessége, hogy a négy barokk specialista szoprán, az angol Katherine Watson, a holland Judith Van Wanroij és két francia énekesnő, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz még soha nem énekelt együtt egy produkcióban.

Joseph Bodin de Boismortier – forrás: Wikipedia

Boismortier (1689-1755), a francia barokk stílus saját korában egyik legelismertebb zeneszerzője „hihetetlenül népszerű volt kortársai körében”. Hírnevét elsősorban zseniális hangszeres kamaradarabjainak köszönhette. Több mint 100 opuszt adott ki, s ezek eladásából jelentős vagyont is szerzett. A korabeli és modern kritika egyaránt megemlítette, hogy tehetségét szinte elaprózta ezekre a művekre.

Ennek fényében – írták – különösen meglepő, hogy legnagyobb szabású műve, az 1736-os, a párizsi Királyi Operaház számára Amor utazásai (Les Voyages de l’Amour) című opera a 18. század óta máig előadatlan maradt.

A prológusból és négy felvonásból álló opera egyes felvonásai különböző helyszíneken különálló történetet mesélnek el. A prológus Küthereia kertjében játszódik, allegorikus szereplők mellett Ámor és Zefír párbeszédével. Ámor – a szerelem isteneként – az igaz és hűséges szerelmet keresi: Zefír erre utazást javasol neki. Ámor tehát útnak indul, hogy a következő felvonásokban különböző helyszíneken (a faluban, a városban és a királyi udvarban) felkutassa a hozzá illő, hűséges társat.

A koncertről további részletek olvashatók a Kodály Központ internetes oldalán.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X