Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Múzeumalapító, műfordító – Elhunyt Jacques Chirac francia elnök

Múzeumalapító, műfordító – Elhunyt Jacques Chirac francia elnök

Szeptember 26-án 86 éves korában elhunyt Jacques Chirac, Franciaország 1995 és 2007 közötti köztársasági elnöke.

- hirdetés -

Jacques Chirac Ázsia és a szumó rajongója, az „elfelejtett népek” védelmezője és a kultúrák közötti párbeszéd ösztönzőjeként is ismert volt. Kiválóan beszélt oroszul, fiatalon franciára fordította Alekszandr Puskin Jevgenyij Anyegin című művét. Híres ínyenc volt, könnyen szót értett az emberekkel, szívélyes és közvetlen volt, ami népszerűvé tette. Ugyanakkor gyakran változtatott politikai nézetein, de néhány fontos értékhez hű maradt: a szélsőjobbal nem paktált le, s bár mindig harcban állt a baloldallal, a hozzájuk vezető hidakat soha nem égette fel. Visszaemlékezéseinek első kötete 2009-ben, a második 2011-ben jelent meg.

- hirdetés -

Chirac is követte a francia elnöki hagyományt és egy új múzeumot hagyott a franciákra: 2006-ban nyílt meg az általa létrehozott, a távol-keleti, óceániai, afrikai és prekolumbián amerikai művészetet bemutató Quai Branly múzeum.

A múzeum fennállásának tízedik évfordulóján kiállítással tisztelgett az egykori elnök előtt, bemutatva Chirac életét és a japán, valamint a prekolumbián amerikai művészet iránti lelkesedését. A jubileum alkalmával a múzeumot is átnevezték, azóta a Musée du Quai Branly-Jacques Chirac nevet viseli.

(Via MagyarHírlap)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.