Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nem énekel többet Plácido Domingo a New York-i Metropolitanben

Nem énekel többet Plácido Domingo a New York-i Metropolitanben

Plácido Domingo operaénekes bejelentette távozását a New York-i Metropolitan operaházból – jelentette szeptember 24-én az amerikai közszolgálati rádió.

- hirdetés -

Peter Gelb, a Metropolitan Opera menedzsere szeptember 24-én délután e-mailben tudatta a társulat tagjaival: Plácido Domingo „beleegyezett abba, hogy nem vállal szerepet a Met jövőbeni előadásaiban. Hálásak vagyunk neki, hogy felismerte, vissza kell lépnie”. Az operaénekes és volt operaigazgató döntése azonnali hatályú – közölte a színház menedzsere.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Mégsem kap idén Európai Kulturális Díjat Plácido Domingo

Domingo visszalépése egyben azt is jelenti, hogy már a szeptember 25-én tartandó Macbeth-bemutatón sem énekel. Verdi operájának címszerepét Željko Lučić szerbiai születésű bariton veszi át. Ez lett volna Domingo első fellépése az Egyesült Államokban azóta, hogy az AP amerikai hírügynökség két riportban – augusztusban és szeptemberben – arról számolt be: több operaénekesnő és balerina is szexuális zaklatásokkal vádolta meg az operalegendát.

Ide kapcsolódik:
Több amerikai operaház is lemondta Plácido Domingo jövőbeni fellépéseit

Az ügyben vizsgálatot indított Los Angeles operaháza – ahol Domingo 15 éven keresztül zeneigazgató volt -, valamint az amerikai zeneművészek szövetsége (AGMA) is. A Met nem kezdett vizsgálódni, jelezte, hogy megvárja a két másik vizsgálat eredményét.

Plácido Domingo szeptember 23-án közleményt küldött a New York-i operaház menedzsmentjének, és ebben hangsúlyozta: 27 évesen debütált ebben az operaházban, és 51 éven keresztül folyamatosan fellépett itt. Győzelmekkel teli időszaknak nevezte ezeket az éveket, és háláját fejezte ki, hogy 78 évesen elénekelhette Macbeth címszerepét a kosztümös főpróbán. De hozzátette: bár vitatja az ellene felhozott vádakat, aggodalommal tölti el őt az emiatt kialakult légkör, és nem szeretné, ha ez elvonná kollégái figyelmét a munkától.

„Ennek következtében kértem, hogy visszavonulhassak” – fogalmazott közleményében a művész.

Peter Gelb szeptember 25-én bejelentette azt is: a londoni operaház vizsgálatának lezárultáig felfüggesztik Vittorio Grigolo operaénekest. Az olasz tenort a londoni operaház szintén felfüggesztette, mert állítólag a társulat múlt heti japán turnéja alkalmával szexuálisan zaklatott egy kórustagot.

(Via NYTimes, MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.