Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy hétvége a zongora bűvöletében

Egy hétvége a zongora bűvöletében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hétvégére átköltözik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat a budapesti patinás Festetics Palotába. A lelkes rajongók itt hallgathatnak meg négy koncertet október 26-án, szombaton és október 27-én, vasárnap délelőtt 11 órakor és este 7 órakor

Csalog Gábor nyitja meg a sorozatot október 26-i délelőtti koncertjével. Programját Ravel és Schumann művészetének szenteli. Az esti koncerten Hlavacsek Tihamér széles repertoárral örvendezteti meg közönségét. Programján Bach-, Brahms-, Chopin- és Liszt-műveket is megtalálhatunk. Vasárnap délelőtt a Virtuózok sorozatból ismert Gyöngyösi Ivett kínál egy Beethoven–Debussy-matinét a közönségnek. Vasárnap este Balogh Ádám, az idei Bartók Világverseny egyik győztesének koncertje zárja Brahms, Ravel és Bartók műveivel a különleges eseménysorozatot.

A koncertekre a Zeneakadémia jegypénztárában is lehet jegyeket váltani. A Zongora-sorozat következő koncertjén Jevgenyij Kiszin világhírű sztárzongoraművész ad szólóestet a Müpában november 5-én.

- hirdetés -

Csalog Gábor a magyar hangversenyéletben jól ismert különleges műsor-összeállításairól, melyek a régi és új zenéket rendhagyó módon kapcsolják össze. Rendkívül széles repertoárja Frescobalditól és Couperintől kezdve a mai zenéig számos ritkaságot tartalmaz. Gyakran játszik kortárs zenét, számos magyar zeneszerzővel, köztük Sáry Lászlóval és Csapó Gyulával állandó munkakapcsolatban van. 1980 óta tanul és dolgozik Kurtág Györggyel, műveinek avatott előadója, több premier is fűződik nevéhez. Az utóbbi években Kurtág kamarazenei kurzusainak állandó asszisztense. Az ezredfordulótól kezdve fontos szerepet vállalt Ligeti György zongoraműveinek magyarországi bemutatásában – vele szintén munkakapcsolatba került. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki.

Fontosabb lemezfelvételei: Chopin összes mazurkája, Schubert művei, Liszt és Ligeti etűdjei, Szkrjabin művei és a Kurtág György 80. születésnapjára elkészült Játékok sorozat, melyen a szerző is közreműködik.

Hlavacsek Tihamér zongoraművész a New York-i Carnegie Hallban debütált. Fellépett Európában, Amerikában és Ázsiában, rangos fesztiválok szólistája, nemzetközi zongoraversenyek első helyezettje, emellett a Magyar Rádió szólistája. A Fischer Annie Ösztöndíj nyerteseként koncertezett külföldön. Kocsis Zoltán „a fiatal zongorista-generáció kiemelkedő képviselőjének” nevezte. A magyar zongorázás diadalmas 120 éve és A magyar iskola dokumentumfilmek szereplője. Felvételeit európai rádiócsatornák rendszeresen sugározzák. A Zeneakadémián Falvai Sándor, a Yale Universityn Frankl Péter növendéke volt. Schiff András, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Dmitrij Baskirov, Borisz Berman, Claude Frank, Menahem Pressler kurzusán képezte magát. Jelenleg a londoni Royal College of Music doktorandusza, ösztöndíjasa.

Hlavacsek Tihamér – forrás: tihamerhlavacsek.com

Gyöngyösi Ivett a 2014. évben megrendezett Virtuózok című tehetségkutató műsor kategóriagyőztes versenyzője. Számtalan hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese. 18 évesen Gyöngyösi Ivett lett az EuroRadio Nemzetközi Zenei Versenyének győztese, 2011 New Talentje és az UNESCO különdíjasa, 40 ország művészei közül. Junior Prima díjas. 2013 júliusában az Egyesült Államokban megrendezett Lancaster Nemzetközi Zongorafesztiválon szerzett első helyezést, októberben pedig elnyerte a X. Darmstadti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny összes díját Németországban. 15 évesen debütált nagy sikerrel az Óbudai Danubia Zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében, majd a Wiener Musikvereinban, a Laeiszhalle-Musikhalle-ben, a Művészetek Palotájában és számos koncertteremben Európában és Amerikában. Szólistaként gyakran játszik európai zenekarokkal, Vásáry Tamással több alkalommal eljátszotta Chopin e-moll zongoraversenyét és Schubert négykezes műveit.

Ide kapcsolódik:
Svájcban nyert zongoraversenyt Gyöngyösi Ivett

Balogh Ádám a 2019-es Bartók Világverseny döntőjében hatalmas sikerrel 2. helyezést ért el. 1997. október 30-án született Pécsett. Hétéves korában kezdett zongorázni a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában. Zeneiskolai tanulmányai alatt sorra nyerte az országos zenei versenyeket, többek között kétszer végzett az Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraverseny élén. 2010 őszén a Budapesti Fesztiválzenekar által hirdetett verseny egyik győzteseként debütálhatott a zenekarral, Fischer Iván vezényletével játszhatta Mozart d-moll zongoraversenyét Budapesten. Fellépett már többek között a Pannon Filharmonikusok, az Óbudai Danubia Zenekar, a NYCA szimfonikus zenekar, a Concerto Budapest és a Zuglói Filharmónia szólistájaként. Fischer Iván meghívására több alkalommal közreműködött a Fesztiválzenekar hazai és külföldi fellépésein. Szerepelt már New York, Philadelphia, Amsterdam, Milánó, Róma, Dortmund, Berlin, Prága, Oberlin, Fort Worth, Lagrasse és hazai városok jelentős koncerthelyszínein is. A Cliburn Junior, a budapesti Chopin, a hágai The Hague, a milánói PianoTalents, a grazi Takács Jenő, a zágrábi Young Virtuoso nemzetközi versenyek díjazottja.

Ide kapcsolódik:
Balogh Ádám: „Bartók számomra sosem volt idegen”

2017-ben a New York International Debut Audition első három helyezettje között végzett és felléphetett a New York-i Kaufman Centerben, nem sokkal később az izraeli Tel Hai mesterkurzus concerto versenyén lett dobogós, így nyerve meghívást a következő évadra. Ádám, ha ideje engedi, zenét is szerez, illetve aktív kamarazenész. A Zeneakadémia előkészítő tagozatának elvégzése után jelenleg másodéves hallgató. Tanára Némethy Attila.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X