Papageno Radio
Intermezzo Egy karmester hozzá hasonlóan mentális betegséggel küzdő emberekből szervezett zenekart

Egy karmester hozzá hasonlóan mentális betegséggel küzdő emberekből szervezett zenekart

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ronald Braunstein 1979-ben megnyerte a Herbert von Karajan Nemzetközi Karmesterversenyt, ezt követően Európa számos országából és az Egyesült Államok zenekaraitól is sorra érkeztek a felkérések. Úgy tűnt, ígéretes karrier elé néz, az élet azonban másképp alakult.

Azt hamar észrevette, hogy a zenekarral való kapcsolatát erősen meghatározta a hangulata. Az egyik évben legyőzhetetlennek érezte magát, erőteljesen és kiválóan vezényelt, majd a következőben visszatérve ugyanahhoz az együtteshez inkább lemondta a próbákat, depressziósnak érezte magát, és a fellépéseket is törölték. 1985-ben diagnosztizálták bipoláris zavarral, de az orvosi szakvéleményt nem vette komolyan. Folytatta a munkát, amit hullámhegyek és hullámvölgyek, a kiugróan briliáns teljesítmények és nyomasztó alkalmatlanságérzet időszakainak váltakozása jellemzett. Eközben, a mentális betegséget illető stigma miatt, az együttesek bizalma megrendült iránta, európai menedzsere pedig felmondta a szerződésüket.

Már az ötvenes éveiben járt, amikor megszületett benne a végső elhatározás, hogy elkezdje a kezelést. Úgy érezte, ez az utolsó lehetősége, ha nem teszi meg, képtelen lesz arra, hogy még egyszer összeszedje magát. Amellett, hogy terápiába kezdett, még egy dologban döntésre jutott: a mókuskerékből kilépve egy olyan szimfonikus zenekart akart létrehozni, amelynek tagjai hozzá hasonlóan mentális betegséggel küzdenek. Azért, hogy ne stigmatizálják őket, hogy biztonságos környezetben zenélhessenek.

A Me2/Orchestra 2011-ben alakult meg Burlingtonban, az első próbán heten jelentek meg. Ma már Bostonban is zenélnek, ahol mintegy hatvanan vannak, de további amerikai városokban is követőkre talált a kezdeményezés, amelyhez bárki csatlakozhat, aki hangszeren játszik. Nincs meghallgatás, és azt sem kérdezik meg, mi a diagnózis. Az együttesek a legtöbb koncertet pszichiátriákon, hajláktalanszállókon, börtönökben adják.

Ide kapcsolódik:
Zeneterápia, a páciensből kiinduló gyógymód

Nemrégiben dokumentumfilm is készült a karmesterről és együtteséről, amelyből kiderül, a tagok a zenekart szinte családjuknak tekintik. A nézők megismerjetik élettörténeteiket, de olyan jeleneteket is láthatnak, amelyek arról szólnak, hogy valaki krízishelyzetben van, és ezért nem tud próbára menni. Ronald Braunstein elmondta, azért volt nehéz nézni a filmet, mert az a zenekari tagok betegségeinek több fázisát, akár a legrosszabbakat is megmutatta.

(Via Boston Globe)

Promóció

Stream és színház

X
X