Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy londoni vonaton felejtettek egy 310 éves antik hegedűt

Egy londoni vonaton felejtettek egy 310 éves antik hegedűt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Stephen Morris hegedűművész kerékpárjával és 250 ezer fontot érő hegedűjével utazott London és Penge körzet között, amikor kiszállva a szerelvényben hagyta a hangszert – olvasható a BBC hírportálján.

Ez egyike azon ritka hegedűknek, melyeket David Tecchler hangszerkészítő 1709-ben készített. Morrisnak a hétvégén a Királyi Filharmonikus Zenekar vezető hegedűseként kellett volna játszania Andrea Boccelli két koncertjén. A fellépéseihez végül kölcsönkért egy hegedűt feleségétől, Sarah Sextontól, aki maga is hegedűművész.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Vonatokon felejtett tárgyakon játszik egy brit zenekar

Morris, aki közreműködött többek között A gyűrűk ura és a James Bond-filmek filmzenéjében és együtt játszott David Bowie-val és Stevie Wonderrel, az esetet jelentette a brit közlekedésügyi rendészet talált tárgyak osztályán. Morris arra kérte a hegedű megtalálóját, juttassa vissza neki a „történelemnek ezen darabját”, amelyet 2003-ban vásárolt. „Lesújtó érzés elveszíteni, ráadásul az értékétől eltekintve ez jelenti az én megélhetésemet” – mondta. Hozzátette: „valójában én csak a hangszer megőrzője vagyok, egyike azoknak, akik játszottak rajta.”

„Azt reméltem, hogy egyszer majd továbbadhatom egy másik hegedűsnek.”

David Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon. A Morris által birtokolt hangszert nemrég újították fel, egy fehér tokban hagyta el tulajdonosa a vonaton. A hegedűt a Tecchler név is díszíti.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X