Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Bizony ő a mester" - Rados Ferencet köszöntjük

„Bizony ő a mester” – Rados Ferencet köszöntjük

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Rados Ferenc Kossuth-díjas zongoraművész, zenepedagógus 1934. október 26-án született Budapesten.

A zongoraművész zenész családban nőtt fel, édesapja, Rados Dezső híres hegedűtanár volt. Rados a Bartók Béla Szakiskolát 1952 és 1956 között Antal István növendékeként végezte, a Zeneakadémián pedig Kadosa Pál tanítványa volt 1956-tól 1959-ig. Az egyetemi évek után eleinte Kadosa Pál asszisztenseként működött, majd főtárgy- és kamarazene-tanárrá vált a Zeneakadémián.

- hirdetés -

Tanítványa volt a később világhíres hazai zongoraművészek mindegyike. „Bizony ő a mester, ő tud pillanatnyilag olyan dolgokat itt Magyarországon a zenéről, zongorázásról, amelyeket nagyon kevesen tudnak, vagy senki sem tud rajta kívül” – fogalmazott egykor Kocsis Zoltán, akivel közös kétzongorás, négykezes esteit rendkívüli érdeklődés és siker kísérte. A 80-as évek óta az aktív koncertezéstől visszavonult művész számos neves kamarapartnerrel, zenekarral játszott együtt, amelyek felvételeit a Magyar Rádió őrizte meg.

Tíz évvel ezelőtt, Rados Ferenc 75. születésnapján Kocsis Zoltán ezekkel a sorokkal köszöntötte őt:

„E sorok írója messzemenően nem érzi kompetensnek magát arra a feladatra, amelynek célja Rados Ferenc egyéniségének teljes körű bemutatása. De az emlékek halmazából mégiscsak kirajzolódik egy portré, amely a legkevésbé sincs összhangban azokkal a sztereotípiákkal, amelyek a köztudatban a magyar zenei élet talán legenigmatikusabb pedagógus-egyéniségéről keringenek.

Ide kapcsolódik:
Rados Ferenc egykori növendéke, Kirill Gerstein érkezik Budapestre

Miképp lehet, hogy a volt tanítvány sohasem érezte kigúnyoltnak, megalázottnak magát, a valamikori kamarapartner hogy-hogy nem tud semmire visszaemlékezni, ami ne a zenével és csakis a zenével állt volna kapcsolatban?

Mi lehet az oka, hogy a Zeneakadémia második emeleti erkélyén megbúvó növendék a mai napig (Kocsis Zoltán 2016. november 6-án elhunyt – a szerk.) a bőrén érzi az elsöprő erejű Bach- és Mozart-interpretációk hatását?”

(Via Zeneakadémia)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X