Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több bakelit fogy, mint CD

Több bakelit fogy, mint CD

A bakelitlemezek népszerűségének növekedéséről mi is hírt adtunk már. A trend egyáltalán nem változik: egyre több bakelitet vásárolunk, miközben a CD-eladások egyre mélyebb pontra zuhannak.

- hirdetés -

Az Egyesült Államok Lemezipari Szövetsége (Recording Industry Association of America . RIAA) legújabb jelentése szerint a bakelitlemezek a fizikai hanghordozókból származó bevétel egyharmadát teszik ki. 2019 első felében 8,6 millió klasszikus fekete korongot adtak el, CD-ből pedig 18,6 millió darabot, ami 224,1, illetve 247,9 millió dolláros bevételnek felel meg. A bakelit esetében ez közel 13%-os növekedést jelent.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Filmeknek köszönhetően növekszik a kazettaeladás

Leginkább a klasszikus rockzenekarok albumait vásárolják ilyen formában a rajongók: a Beatles-bakelitekből 300.000 darab kelt el, de a Pink Floyd, David Bowie, a Fleetwood Mac, a Led Zeppelin, Jimi Hendrix és a Queen is 100.000 fölé került.

Ide kapcsolódik:
Hol hallgathatunk az interneten klasszikus zenét?

A lemezeladás azonban még mindig csak 4%-a az összbevételnek, továbbra is a streaming dominál a zeneiparban, a különböző szolgáltatók előfizetései a teljes zeneipari bevétel 62%-át teszik ki.

(Via Rolling Stone)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.