Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A közönség szeme láttára restaurálják Michelangelo Pietàját - Videó

A közönség szeme láttára restaurálják Michelangelo Pietàját – Videó

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) Pieta-szobrának restaurálásakor a firenzei Dóm Múzeum látogatói minden munkafázisnak szemtanúi lehetnek.

A márványszobor helyreállítási munkái november 23-án kezdődtek a Museo dell’Opera del Duomóban, a firenzei Dóm téren. A restaurálás előreláthatóan 2020 nyaráig tart.

- hirdetés -

A firenzei Pietát először restaurálják, eddig még állagmegóvást sem végeztek rajta. A szobrot többek között alaposan meg kell tisztítani, hogy a márvány eredeti színe újra láthatóvá váljon.

- hirdetés -

A Pietát, vagyis a keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz már öregkorában, 1547-1555 között készítette. Az agg szobrász elégedetlen volt művével: márvány silánysága miatt nem tetszett neki, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették.

A firenzei Pieta a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe. Michelangelo római Pietája 1498 és 1499 között keletkezett. Készítésekor a művész húszas évei közepén járt, és ez a remekmű hozta meg számára a hírnevet. A szobor a római Szent Péter-bazilikában áll.

A szobrot a firenzei műemlékvédelem felügyelete alatt, a Friends of Florence Alapítvány finanszírozásával állítják helyre. A munkát szakértő csapatával Paola Rosa firenzei restaurátor végzi, aki más Michelangelo-műveken is dolgozott már.

(Via index.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!