Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A londoni Dickens Múzeumban állítják ki a világ első karácsonyi üdvözlőlapját

A londoni Dickens Múzeumban állítják ki a világ első karácsonyi üdvözlőlapját

Az első karácsonyi üdvözlőkártyát 1843-ban nyomtatták ki, kézzel színezték, és eredetileg 1 shillingért árulták Londonban. Ki gondolta volna, hogy ez a kedves kezdeményezés mára hagyományt teremt.

- hirdetés -

A londoni Charles Dickens Múzeumban látható az a karácsonyi lap, mely egy egész piacágat teremtett meg, miután Henry Cole megtervezte és John Callcott Horsley illusztrálta épp abban az évben, amikor Charles Dickens kiadta Karácsonyi ének című regényét. A kártyán egy karácsonyi asztalt körbeülő család látható, amint épp vörösbort fogyasztanak. A rajz alatt a szokásos felirat olvasható: „A merry Christmas and a happy New Year to you.” Azt is kiderítették, hogy az üdvözlőlapot először egy fiú küldte el a szüleinek.

- hirdetés -

Az első karácsonyi üdvözlőlap – forrás: theguardian.com

Dickens és Cole egyidőben dolgoztak, de nem ismerték egymást. Érdekes egybeesés, hogy a kettejük párhuzamos munkájából ered mindaz, amit ma a karácsonyi ünnepekkor népszerű hagyományaként élünk meg, hiszen a karácsonyi üdvözlőlapok divatja még mindig nem fakult, a Karácsonyi ének filmes vagy színpadi adaptációinak tucatjait pedig minden karácsonykor láthatjuk és hallhatjuk.

Az 1000 darab eredeti kártyából 200 db élte túl az idő vasfogát, de Cole eredeti terve is fennmaradt.

Az első karácsonyi üdvözlőlap és vázlata – forrás: theguardian.com

A Dickens Múzeum kurátora elmondta, hogy a kártya és a regény születésének éve tehát egy igen fontos dátum volt a modern karácsonyi szokások kialakulásában. Cole amellett, hogy megálmodta az első karácsonyi üdvözlőlapot, nagy szerepet játszott a Penny Post nevű levélküldő rendszer 1840-es felállításában is.

A „Beautiful Books: Dickens and the Business of Christmas” című kiállítás 2020. április 19-ig látogatható az író egykori lakóhelyéből átalakított és róla elnevezett londoni múzeumban.

(Via theguardian.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.