Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Wien Modern Fesztiválon debütál Gelléri András új szerzeménye

A Wien Modern Fesztiválon debütál Gelléri András új szerzeménye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 7-én lesz Gelléri András Straße (Út) című zongorás triójának ősbemutatója az egy hónapon át tartó Wien Modern Fesztiválon. A mű egy zeneszerzőverseny díjnyertes alkotásaként debütál a bécsi Konzerthausban.

- hirdetés -

Az Alban Berg Alapítvány fennállásának 50. évfordulója alkalmából zeneszerzőversenyt írt ki új mű megkomponálására formai megkötéssel (hegedű-cselló-zongora összeállítás). A versenyen Gelléri András és Elias Jurgschat műveit díjazták. A hangversennyel egybekötött díjátadón a két győztes darab mellett a verseny zsűritagjainak (Beat Furrer és Johannes Maria Staud osztrák zeneszerzők) zongorás triói, illetve a névadó Alban Berg „Négy darab klarinétra és zongorára” op. 5. kompozíciójának cselló-zongora átirata is elhangzik a Boulanger Trio közreműködésében.

A Wien Modern Fesztivált 1988-ban Claudio Abbado alapította abból a célból, hogy felfrissítse a hagyományos bécsi koncertéletet, a jelenkor zenéje egy nagyvonalú, széles spektrumú, saját platformot kapjon a városban, a legjelentősebb koncerthelyszínek aktív részvételével. A 2019. október 28. és november 30. között megrendezett 32. Wien Modern Fesztivál témája a növekedés (Wachstum). További információk itt érhetők el.

Gelléri András – fotó: Draskovics Ádám

Gelléri Straße című zongorás triója 2017/2018-ban készült. A szerző így jellemzi művét: „A zenei folyamat egy hosszú utca végigjárásához hasonlítható: mindvégig ugyanazon az úton – az egyik végponttól a másik felé – haladva teljesen megváltozik az utcakép. A környezet változása fokozatos és folyamatos, az út és a haladás az úton azonban állandó és egyenes vonalú.

Az út végpontjához érkezve felidézzük a végigjárt utat, és kimondjuk hová, mire jutottunk. Hasonló folyamat zajlik le a zenében: a darabban nincs direkt vágás vagy megállás, folyton mozgásban vagyunk.

A különböző karakterű szakaszok (ritmikus, éneklő, drámai, vad, végül lírai, elgondolkodtató) mindig organikusan alakulnak át, fokozatosan „belefolynak” a következő szakaszba. Ez a folyamat egy szélsőségesen szenvedélyes csúcsponthoz vezet, végül a darab kezdetén hallott, korábbi mozgásformákat más perspektívából, távoli zajokként halljuk vissza.”

Ide kapcsolódik:
Első díjat nyert Bécsben Gelléri András zeneszerző

A Straße olyan zeneszerzők művei között szerepel a koncertprogramban, akik nagy hatással vannak Gelléri munkásságára. (Beat Furrer „Voicenessless. The snow has no voice“ című darabja, illetve Alban Berg hegedűversenye és zongoraszonátája is meghatározó zenei élmény volt a fiatal szerző számára.) Gelléri a koncerten fellépő Boulanger Triót így méltatja: „Munkájukat az elmélyültség, a perfekcionizmus és a küldetésszerű művészi elhivatottság jellemzi.” Emellett azt is kiemeli, hogy büszke arra, hogy Magyarországot képviselhette a versenyen, és jelen lehet a Wien Modern koncertsorozaton. A Straße az egyetlen magyar mű az egyhónapos fesztiválon.

A Straße bemutatóját két további előadás követi 2020-ban Berlinben (Maison de France) és Hamburgban (Elbphilharmonie), a Boulanger Trio „Boulangerie” közönségtalálkozó sorozatának keretein belül.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X